Terhesség

Dohányzás, alkoholfogyasztás

Legjobb, ha rá sem szokunk olyasmire, amiről később gyermekünk és magunk érdekében le kell mondanunk. A dohányzás, az alkohol, a kábítószerek, a mértéktelen kávézás közismert hatásait nem kell részleteznünk.
2008. Február 03.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezek a szerek atermékenységet és a magzat fejlődését is befolyásolják. Kezdjük azalkohollal. Egy pohár finom bor még jót is tehet szeretkezés előtt:javítja a hangulatot, csökkenti a gátlásokat, szabad utat engedérzéseinknek.

A rendszeres alkoholfogyasztás azonban jelentősencsökkenti a szexuális érdeklődést, és mindenképpen rontja apárkapcsolatot. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása növeli azivarsejtekben kialakuló genetikai eltérések valószínűségét, ezzelegyütt tehát nő a vetélések, a koraszülések és a fejlődésirendellenességek száma is.

Az alkoholista anya gyermeke kis súllyal,jellegzetes arcberendezéssel jön világra, értelmi és érzelmi fejlődésejelentősen elmarad kortársaiétól.

A kábítószerek használatagyakorlatilag ugyanezeket a veszélyeket rejti magában. Akábítószerfüggő fiatalok életéből gyakran teljesen eltűnik a szexuálisérdeklődés. Ha mégis bekövetkezik a terhesség, a kisbabakábítószerfüggőként születik meg, így kegyetlenül fájdalmas elvonásitünetekkel kell megbirkóznia, amint elvágták a köldökzsinórt, ésfüggetlenné válik anyja vérkeringésétől, ami eddig a drogotszállította.

A dohányzás hatása nem ilyen látványos, ám annálhosszan tartóbb! A dohányzó nők nehezebben fogannak meg, és gyakrabbanfordul elő, hogy túl korán vagy kis súllyal hozzák világra gyermeküket.A terhesség alatti dohányzás pedig jelentősen növeli az esélyét annak,hogy a gyermek később allergiás lesz.

Forrás: Kismama magazin