Kamasz

Így szoktatnák le a dán fiatalokat a snüsszről és az ivásról

Dániában szigorítják a 18 év alattiak alkoholvásárlását, valamint a dohánytermékek közül megemelik a snüssz árát.
2023. November 19.
snüssz
Kép: Getty Images

„A gyerekek és a fiatal felnőttek túl korán elkezdenek inni és túl sokat is isznak” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Sophie Lohde belügyminiszter, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbé válik a snüsszfogyasztás.

Tilos lesz hat százalékosnál magasabb alkoholtartalommal bíró italokat eladni 16 és 18 év közötti fiataloknak. Korábban a korlátozást 16,6 százalékban állapították meg. Duplájára emelkedik továbbá a snüsszre kivetett adó, így sokkal drágább lesz. Ezen kívül tilos lesz “kedvelt ízű és illatú” dohánypótló termékek hirdetése.

A dán nemzeti egészségügyi hatóság adatai szerint Dániában a 15 évesek körében a lányok 22 százaléka, a fiúknak pedig 27 százaléka hetente fogyaszt alkoholt. Az ESPAD (Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) 2019-es becslései szerint a 15-16 év körüli dán fiatalok 40 százaléka volt már részeg a felmérés elkészítése előtti 30 napban. Ez a legmagasabb arány Európában, ahol az átlagos érték 13 százalék.

(MTI, HáziPatika)