Kamasz

Erre gyanakodj, ha hirtelen ingerlékeny lesz a kamaszod

Komoly veszélyre figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, rohamosan terjed a gyerekek körében a nikotintasak.
2023. Június 03.
robotot építő kamaszok
Észrevétlenül is rághatják a nikotint (Fotó: Getty Images)

Nem kell ahhoz dohányozni, hogy nikotinfüggő legyen a gyereked. A Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmeztetése szerint már többféle ízesítéssel is kapható itthon az úgynevezett nikotinos tasak, amelyet a gyerekek – csakúgy, mint a skandináv országokban a snüssz – az ajak és az íny közé helyezik. Így viszont a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a nikotin.

A közlemény szerint a tasakokban a nikotin mellett ízesítő anyagok és növényi rostok vannak. Hangsúlyozzák, hogy a nikotin fogyasztása akkor is káros hatással van az egészségre, ha nem dohányfüsttel jut a szervezetbe. Súlyos testi-lelki függőséget okoz, ennél fogva rendkívül nehéz leszokni róla.

Fontos tudni, hogy a magas nikotintartalom nikotinmérgezést okozhat, amelyre tünetként hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, zavartság, izzadás, légzőizmokat érintő izombénulás, görcsök és szívritmuszavarok hívhatják fel a figyelmet. Az NNK azt javasolja a szülőknek, hogy amennyiben gyermekük nyugtalan, ideges, ok nélkül agresszív, úgy gyanakodjanak arra, hogy talán nikotinos tasakot használ.