Gyerek

Csökkentheti a szorongást ez az új gyerekjáték

Pop, pop, pop: akárcsak a buborékfólia gyerekkorunkban.
2021. Július 23.
Fotó: Getty Images

Emlékeztek még a fidget spinnerre? Vagy a slime-ra? Hogy is lehetne elfelejteni az utóbbi évek meglepő játéktrendjeit… Öt és húsz éves kor között mindenki ezekre kattant.

A legújabb divat ezekhez hasonlóan az érzékszervekre épít, segít ellazulni, és akár enyhe függőséget is okozhat. Ez a pop it: a színes műanyag dudorok nyomkodása – írja a Today.com.

Ó, ez valahonnan ismerős! Igen, amikor a futár meghozza a levegőfóliába csomagolt dolgokat, és neki lehet állni kinyomni a kis műanyag izéket. Nos, ez valami hasonló.

A pop it élénk színű szilikontábla, a legkülönfélébb formában létezik. Lehet szív alakú, szivárvány alakú, unikornis vagy akár dinoszaurusz, és mindenhol árulják a kínai boltoktól az online oldalakig úgy, mint stresszoldót.

Az erről szóló cikkben egy édesanya úgy nyilatkozik, hogy mindhárom fia imádja ezeket, az általános iskolás éppúgy, mint a gimnazista. Szerinte ez nagyon jó megküzdési eszköz egy szorongó alkatú gyereknek.

Sőt, egy másik szülő azt mondja, még a főiskolás gyerekeinek is folyton ott van a kezében, akár telefonálás, akár beszélgetés vagy filmnézés közben. 

Az amerikai oldal által megkérdezett gyerekorvosok és terapeuták mind megerősítik ezeket a szavakat. Azt mondják, idén tavasszal jelentek meg ezek a kis szerkezetek az irodáikban, váróikban és az osztálytermekben. Pozitív hozadék lehet, hogy a játék elvonja a kicsik figyelmét, például a körömrágásról.

Lori Badanes, a northporti Einstein’s Attic játékbolt tulajdonosa azt mondta a Today.comnak, hogy hetente legalább százat eladnak belőlük.

Szerinte ezek a játékok nyugtatják az idegeket, mert az apró pukkanásokkal a gyerekek újrafókuszálnak. “Szeretik gyűjteni ezeket, és ahogyan tapasztalom a hasonló divatokkal kapcsolatban, a közös szenvedély összehozza a szülőket és a gyerekeket.”

Dr. Sarah Spannagel klinikai pszichológus – akinek saját 9 és 12 éves fiai is gyűjtik a játékot – elmondta, hogy önmagában ez a tárgy nem feltétlen csökkenti a szorongást vagy segít összpontosítani, de ha a gyerekek nagyon hisznek ebben, akkor mégiscsak támogathatja őket. “Kutatások is bizonyítják, hogy ez a fajta finommotorikus mozgás segíthet a figyelemhiánnyal vagy hiperaktivitással küzdőknek” – mondja a szakértő.

“Én egyszerűen csak boldog vagyok, hogy ez olcsóbb, mint a LOL baba, és nem egy képernyős dolog” – mondja egy tízéves kislány anyukája, és milyen igaza van! De van olyan felnőtt is, aki szereti – ő például a Zoom-meetingek alatt kapcsolódik ki vele.