Kamasz

Veszélyes trend miatt kerül kórházba egyre több magyar tini

Nem túlzás azt állítani, hogy akár életveszélyes állapotot is előidézhet a hazai tinik körében is oly népszerű eldobható elektromos cigaretta, a Poco Bar.
2024. Március 17.
ecigi elf bar poco cigi

A 24.hu számolt be részletes cikkében arról, hogy egy, az Elf Barhoz hasonló eldobható elektronikus cigarettát szinte a végtelenségig lehet szívni, ami rosszabb esetben akár nikotin-túltelítettséget is okozhat.

A kamaszok körében is nagy népszerűségnek örvendő Poco Bar elleni küzdelem már elkezdődött: az SZTFH webshopokat blokkol, a NAV árusokra csap le, az NNGYK pedig tájékoztató kampányba kezdett. A határozott fellépés cseppet sem túlzás, mivel a 18 év alattiak körében emelkedik a nikotinmérgezések száma.

Észrevétlenül szívhatnak el akár 10 doboz cigit

Ahogy a 24.hu újságírója kiderítette, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 2023 második félévében közvetlenül és közvetve is kapott – elsősorban pedagógusoktól, valamint a kitelepüléseik során a fiatal korosztály képviselőitől – jelzéseket arról, hogy egy új típusú elektronikus cigaretta jelent meg a fiatalok körében, majd ezt megerősítették a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain, illetve az egészségfejlesztési irodákban dolgozó egészségfejlesztési és népegészségügyi szakemberek is.

A fiatalok körében vírusszerűen terjedő, akár tízezer slukk elszívására is alkalmas eszköz a Poco Bar ízesített nikotinos folyadékot tartalmazó, színes, eldobható, egyúttal tiltott elektronikus cigaretta. A készülék eredete lenyomozhatatlan, a benne található folyadék megbízhatatlan, de az ízesítés miatt a fiatalok nagyon szeretik, és ha nem elég elővigyázatosak, még életveszélybe is sodorhatják magukat.

Dr. Várdi Katalin pulmonológus-szomnológus a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy a legfontosabb és legijesztőbb információ a Poco Barral kapcsolatban az, hogy gyakorlatilag végtelen ideig lehet szívni, ami nikotin-túltelítettséget okozhat: „A gyerek nem fog nekiállni spórolni, hogy beossza a cigit. Nincs olyan, hogy ez most egy hétre van vagy három napra, fel sem tűnik neki, hogy egy délután alatt elszívott egy-, öt- vagy akár tízdoboznyit belőle.”

A teljes cikket itt tudod végigolvasni.

Nyitókép: Getty Images