Kamasz

Viharjelzések, másodfokú riasztás, halasztás – mi lesz a tűzijátékkal?

Másodfokú riasztással indult a hétvége, de egyelőre nincs okunk félteni a tűzijátékot.
2023. Augusztus 19.
tűzijáték
Fotó: Getty

Szombat reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra.
Mint írták, intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat, de szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. Az erősebb zivatargócokat felhőszakadás kísérheti. Átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz.

A várható vihar – villámlás és eső – miatt két órával elhalasztották a budapesti atlétikai világbajnokság első számát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást, melynek mezője a Hősök teréről indult.

A nem éppen nyárias időjárási körülmények miatt sokan elkezdték félteni az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot, hiszen a 2006-os tragikus események (az öt áldozatot követelő vihar) miatt a kormány különös óvatossággal kezeli a dolgot. Olyannyira, hogy tavaly utolsó pillanatban le is fújták a látványosságot épp az időjárási helyzet miatt, végül egy héttel később, augusztus 27-én gyönyörködhettünk e fényekben. Később kiderült, hogy nem lett volna gond az eredeti időponttal sem – akkor egyébként az OMSZ Facebook-oldalán azt írta: a modelleredményeik közül a legkevésbé valószínű történt meg, ez a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban.

A mostani jelentésekből az derül ki, hogy a viharok vélhetően lecsengenek szombat késő estétől, és vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulására, ám ezek is inkább napközben alakulhatnak ki.

Illusztráció: Getty

Illusztráció: Getty

Ezért jelenleg nincs hír arról, hogy veszélybe kerülne a tűzijáték, amiről annyit tudni, hogy 40 000 db pirotechnikai effektből áll majd, amit több helyszínről fognak fellőni. 50 pirotechnikus irányításával telepítik a tűzijátékot 7 bárkára, 65 pontonra, valamint az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra. Az idei látványosság a Margit hídtól a Petőfi hídig tart majd a Duna fölött, mintegy 4,5 km hosszban. Az élményt drónjáték fogja fokozni: összesen 800 drón vetít majd a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre – írja a welovebudapest.com.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint negyvennyolc mentőegység vigyáz majd a közönségre. Győrfi Pál kommunikációs és pr vezető elmondta: a mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának gondosan kiválasztott pontjaira települnek, felállítási helyüket a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti. A térkép az OMSZ weboldalán (www.mentok.hu/tuzijatek ) és a több mint 700 felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül (információ-chatbot-tűzijáték) is elérhető.

De nemcsak a fővárosiak ünnepelhetnek így, lesz hasonló esemény Békéscsabán, Cegléden, Egerben, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Tatabányán, Szombathelyen és még számos vidéki településünkön is.

Forrás: MTI