Kamasz

Szerdánként táblával áll ki egy zebrához az édesanya, így hívja fel a figyelmet az oktatás problémáira

A budapesti édesanya akciójához már más városokból is csatlakoztak.
2023. Március 14.
zebra
(Kép forrása: Getty Images)

Korábban a Gyerekszoba.hu is írt egy budapesti édesanyáról, Kállai Kornéliáról, aki január 4-e óta minden szerdán 7:30 és 8:30 között kiáll egy zebrához egy táblával, amivel a közoktatás problémáira szeretné felhívni a figyelmet. Minden alkalommal, amikor zöldre vált a lámpa a zebránál, az édesanya a közepén állva mutatja fel az üzenetét az arra járóknak.

A háromgyermekes édesanya az újév első napjaiban úgy döntött, hogy nem tudja tovább tétlenül nézni azt, ami az oktatásban történik, írja a Népszava.

„Magyar-töri tanárt keresek a gyerekem iskolájába! Jelige: jövőre érettségi” – hirdette az első tábláján az arra járó autósoknak, gyalogosoknak, BKK-járatokon utazóknak. A Zebraszerda elnevezésű akcióhoz azóta pedig további budapesti kerületben és más városokban, például Pécsen, Szentendrén, Vácon, Szegeden is csatlakoztak már.

Kállai Kornélia táblájának felirata rendszeresen változik, a legutóbbin a „Fizika és kémia tanár nélkül nincs orvos” szöveg szerepelt, amivel az anya azt szeretné üzenni, hogy az oktatásügy nemcsak a tanárokat érinti, hanem mindenkit, hiszen a mostani iskolarendszeren múlik, kik lesznek a jövő orvosai, jogászai, mérnökei vagy akár politikusai.

A lap kérdésére az édesanya elmondta, hogy ahogy most alakulnak a dolgok, 2026-ig minden szerda reggel ott fog állni a zebránál.

Akik szerint feleslegesek az ilyen figyelemfelhívó vagy tiltakozó akciók, azoknak pedig azt üzente, hogy ha nem teszünk semmit, nem lépünk ki a saját „buborékunkból”, biztos, hogy nem várhatunk semmilyen változást.

A múlt heti, tizedik „jubileumi” Zebraszerda után az akció Facebook-oldalán egy posztot is megosztott, amiben több fénykép is látható a különböző helyszíneken kint állókról, akik táblával üzentek.