Kisgyerek

25 könnyű eszköz ahhoz, hogy jó szülő legyél

A Parents.com összegyűjtötte egyetlen cikkben szakértői bázisának legfontosabb tanácsait. Most ennek esszenciája következik – gyermekorvosoktól, pszichológusoktól, fejlesztő szakemberektől. Pofonegyszerű (vagy nem).
2024. Február 11.
apa
Fotó: Getty

Állíts fel intelligens korlátokat!
Talán furcsa, de a gyerekek korlátokra vágynak, amelyek segítenek megérteni és kezelni a számukra még gyakran zavaros világot. Mutasd ki a szeretetedet határok felállításával, hogy gyermekeid biztonságban fedezhessék fel a környezetüket – tanácsolja a Parents.com.
Ne feledd: a fegyelem nem büntetés. A határok betartatása valójában arról szól, hogy megtanítsuk őt, hogyan viselkedjen a világban, hogyan válhat gondoskodóvá, hogyan irányíthat.

Mutass jó példát!
A gyerekek úgy tanulnak, hogy a szüleiket figyelik. A megfelelő viselkedés modellezése sokkal jobban működik, mint ha megmondod nekik, mit tegyenek.

Ajándékozz felelősséget!
Egy kisgyermek életfeladata a függetlenség kivívása. Tehát amikor már képesek elpakolni a játékaikat, elmosni a tányérjukat, felöltözni, akkor hagyjuk ezt nekik! Ha felelősséget szavazunk megy egy gyereknek, az jót tesz az önbecsülésének.

Ne oldj meg mindent helyette!
Hagyd, hogy saját megoldásokat találjon, bármennyire könnyebb volna is kivenni a kezéből a dolgokat.

Ne harcolj mindenen!
Válaszd ki, hogy miben érdemes csatát vívni. A gyerekek nem tudnak túl sok szabályt befogadni anélkül, hogy egyszerűen kikapcsolnák az agyukat. Úgyhogy felejtsd el az olyan apró dolgokon való vitákat, mint mondjuk a ruhaválasztás. Összpontosíts az igazán fontos dolgokra!

Tölts minőségi időt a gyermekeddel!
Hagyd, hogy ők válasszák ki a tevékenységet, és ne aggódj a szabályok miatt. Csak sodródj az árral és érezd jól magad! Valójában ezt jelenti a játék szó…

Olvassatok együtt könyveket minden nap!
Már újszülött korban elkezdheted: a babák szívesen hallgatják szüleik hangját. A gyermekeddel és egy könyvvel összebújni nagyszerű összetartó élmény, amely egy életen át tartó olvasásra készteti őket.

Legyenek rituáléitok!
A gyermekeid emlékezetéből sok minden kiesik majd, de a családi szokásokat szívesen idézik fel – például az esti szertartásokat, versenyeket vagy egy játékestet.

Mindig mondj igazat, még ha olykor nehéz is!
Azt szeretnéd, hogy a gyereked is így viselkedjen, nem igaz?

anya

Fotó: Getty

Mutasd ki az érzelmeidet!
Csókold meg, és öleld meg párodat a gyerekek előtt. A párkapcsolatod lesz az egyik példa a gyermeked számára saját kapcsolatai építéséhez. A mércét te állítod fel. Mondd ki a gyermekednek is: szeretlek.

Tartsd tiszteletben az eltérő szülői látásmódokat!
Támogasd a szülőtársad alapvető hozzáállását a gyerekneveléshez – természetesen ha az nem kimondottan káros. A partnered kritizálása vagy vitatkozása többet árt a kapcsolatodnak és a gyermeked biztonságérzetének, mint az, hogy elfogadsz néhány, a sajátodtól eltérő normát.

Dicsérj jól!
Ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanád: „Szuper vagy”, próbáld konkrétan megfogalmazni, mit tett a gyermeked, amivel kiérdemelte a pozitív visszajelzést. Például: “Tudom, hogy nehéz volt megvárni, amíg telefonálok, de köszönöm, hogy türelmes voltál.”

Drukkolj a jó dolgoknak!
Ha észreveszed, hogy gyermeked valami hasznosat vagy kedveset csinál, tudasd vele, mit érzel! Ez egy nagyszerű módja a jó viselkedés megerősítésének.

Adj egy kis szünetet magadnak!
Attól, hogy túl fáradt vagy a főzéshez, még nem leszel rossz szülő.

Bízz a megérzéseidben!
Senki sem ismeri jobban a gyermekedet, mint te. Ha úgy gondolod, hogy valami nincs rendben, akkor valószínűleg igazad van.

Nyugodtan mondj nemet!
Állj ellen a késztetésnek, hogy extra kötelezettségeket vállalj az irodában, vagy állandó önkéntes legyél a suliban! Azt soha nem fogod megbánni, hogy több időt töltesz a gyermekeiddel.

Ne fogadj el tiszteletlenséget a gyermekedtől!
Soha ne engedd hogy gyermeked durva legyen, bántó dolgokat mondjon neked vagy bárki másnak. Ha mégis, határozottan mondd meg neki, hogy nem fogod eltűrni a tiszteletlenség semmilyen formáját.

Minden nap tegyél fel három „te” kérdést gyermekeidnek!
A beszélgetés művészete fontos szociális készség – túl az információszerzésen. Tegyél fel konkrét kérdéseket: “Mi volt ma a kedvenc részed az iskolából?”; “Mi volt a legérdekesebb játék a bulin?”

Ismerd el érvényesnek gyermeked erős érzelmeit!
Amikor vége a hisztinek, dührohamnak, kérdezd meg tőle: “Mit éreztél közben” és: “Szerinted mitől lenne jobb?” Hallgasd meg figyelmesen. Könnyebben felépülnek egy érzelmi kitörésből, ha hagyod, hogy kibeszéljék azt.

Ne kényeztesd el!
Tartsd észben ezt a gondolatot: Minden gyermek egy kincs, de egyetlen gyermek sem a világegyetem közepe.

Vezesd be a hálakört!
Esténként elmondhatjátok a vacsoránál, milyen jó dolog történt veletek aznap, kitől kaptatok kedves gesztust, miért vagytok hálásak.

Ne stresszelj az étkezéssel!
Az egészséges gyermek ösztönösen tudja, mennyit kell ennie. Ha nem hajlandó elfogyasztani a tányérján lévő ételt, hagyd. Nem fog éhezni.

Ne tégy különbséget (de mégis)!
Szeresd egyformán gyermekeidet, de bánj velük egyedi módon. Ők mind külön egyéniségek.

Tiszteld őket!
A gyerekek nem a tieid, csak egy időre kapod „kölcsön” őket. Ezekben a röpke években tégy meg mindent azért, hogy jó emberekké váljanak.

Élvezd a pillanatot!
Igen, a szülői szerep a világ legkimerítőbb munkája. Igen, a házad rendetlen, a szennyes felhalmozódott, és le kéne vinni a szemetet. Viszont jól mókáztatok a gyerekkel. Élvezd!