Kisgyerek

5 dolog amit a skandináv szülőktől tanulhatsz

Ha Skandináviára gondolsz, első sorban a minimalista design, a fülbemászó popzene és a vastag pulóverek jutnak eszedbe, ugye? Pedig a nevelési kultúra a legújabb export a messzi északról. Nem is véletlenül.
2017. November 15.

Egy felmérésben, ami aszerint rangsorolta az országokat, hogy 2017-ben hol a legjobb gyermeket nevelni, Svédország végzett az élen, majd Norvégia és Dánia a második és a harmadik helyen. Erős gazdaságuknak köszönhetően és a világ legelőnyösebb szülői szabadságjogi politikájával természetesen nem is olyan meglepő ez a végeredmény.

Vajon mit csinálnak olyan jól a szülők a messzi északon?

De ennél jóval több a skandináv szülői kultúra. Íme öt olyan lecke, amit a skandináv anyáktól és apáktól tanulhatsz:

1. Nincs rossz idő, csak rossz ruha

Ez a régi mondás nagyban jellemzi a skandinávok hozzáállását a dolgokhoz és persze kulcsfontosságú alapvetés ahhoz is, hogy egy olyan régióban, ahol gyakran hideg, esős vagy egyszerre esős és hideg az idő, a gyerekek, függetlenül az időjárástól, minden nap szabadtéren játszhassanak. A skandináv országokban bizony nem babakocsit toló szülőket látni az utcákon, mind az óvodában, mind az iskolákban gyakran órákon át játszanak a szabad levegőn a gyerekek, minden nap. S hogy ennek mik az előnyei? A gyerekek kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, jobb a látásuk, formában maradnak, és erős az ellenállóképességük.

2. Fogadd el a vadat a gyermekedben!

Míg a vad és piszkos gyerekeket gyakran más kultúrákban szemöldök felvonva veszik szemügyre, a sárba süllyedni és a sárban játszani a Skandináviában élő gyerekeknél természetes. Valójában a szülők még ösztönzik is a rendetlen játékot, mivel felfogásuk szerint ez egy jó gyermekkor alapvető része. Ha hagyják őket a piszokban ásni őket, egészséges baktériumoknak teszik ki őket, ami viszont erős immunrendszert hoz létre, javítja a bél egészségét és csökkenti az asztma és az allergia kockázatát. Egyes baktériumok még a szerotonin termelését is fokozzák.

3. Felejtsd el a hajtást!

A skandináv szülők elsődlegesen egy dolgot várnak a gyermekektől a korai években: hogy a lehető legtöbb időt játékkal töltsék. És rengeteg idejük van rá, hisz ott is hat-hét éves koruktól tankötelesek a gyerekek. A legtöbb szülő és óvodapedagógus egyetért abban, hogy a gyerekek akkor tanulják meg amit kell tanulniuk, amikor készen állnak rá, így nincs nyomás arra, hogy korán írni és olvasni tanuljon a gyerek. Egy kutatás szerint azok, akik később tanulnak meg olvasni és írni, jobban értik a szöveget és pozitívan viszonyulnak az olvasáshoz.

4. A szabadság erősíti a felelősséget

A tanórákon kívüli elfoglaltságok ütemtervei és a félelem az idegenektől, természettől, közlekedéstől vagy egy meglepetésszerű látogatástól a gyermekvédelmi szolgálatoktól számos családot tart virtuális házi őrizet alatt. Skandináviában ezzel ellentétben még a kisgyerekeknek is szabad fára mászni, valódi eszközöket használnak, tűzzel játszanak, és saját maguk, egyedül sétálnak a környékbeli játszótérhez. Mire kilenc vagy tíz évesek, általában egyedül intézik az iskola utáni tevékenységeiket – gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. A skandináv szülők úgy vélik, ez segít nekik megtanulni a kockázatok megítélését, megfelelő döntések meghozatalát és felelősséget vállalni.

5. Az egész a friluftsliv-ról szól

Kétségtelen, hogy a skandináv gyerekek szeretik a tévét és az elektronikus eszközöket. De a kisgyermekek nem töltenek annyi időt a képernyő előtt, mint mondjuk az amerikai társaik, mert a szüleiknek hatalmas trükkjük van, hogy elszakítsák őket, ezt pedig úgy hívják: friluftsliv. A “szabadtéri élet” kifejezés, a friluftsliv leginkább talán olyan életformaként írható le, amely a szabadban, természetben eltöltött időt részesíti előnyben. De nem kell Skandináviában laknunk, hogy élvezzük a tájat, ez a felfogás sokkal inkább szól a természet tiszteletéről a mindennapi életben, és a környéken sétálva, vagy egy kerti grillezés is ugyanúgy része ennek. Amellett, hogy mindez segít a szülőknek a képernyő előtt töltött időt és a szabadban töltöttet egyensúlyba hozni, a friluftsliv hatékony módja annak is, hogy a gyerekek megtanulják a természeti világban betöltött szerepüket, és hogy hogyan válhatnak a Föld jó lakóivá. És végső soron ez talán az egyik legfontosabb lecke mind közül.

(Cikk forrása: parents.com)

További cikkek nevelés témában: