Kisgyerek

A bárányhimlő terjedését gátolja a napfény

Érdekes felfedezés, hogy az egyik legelszántabb vírust az egyszerű napfény is képes tönkretenni.
2011. December 27.

A Virology című folyóirat egyik cikkéből kiderül, hogy a napsugár gátolhatja a bárányhimlő terjedését. A londoni egyetem kutatói szerint a bárányhimlő kevésbé gyakori a magas UV sugárzású térségekben.A napfény inaktiválja a vírusokat a bőrön, ez pedig megakadályozza azok terjedését. Más szakértők azonban úgy vélik, hogy egyéb tényezők, például a hőmérséklet, a páratartalom, sőt az életkörülmények is ugyanilyen valószínűséggel játszanak szerepet a betegség terjedésében.

A Varicella-zoster vírus rendkívül fertőző. Bár a fertőzés korai stádiumában köhögés és tüsszögés útján is terjedhet, a fertőzés fő eredete általában a betegség jellemző kiütéseivel történő érintkezés.

A kutatást vezető Dr. Phil Rice elmondta, az UV fényről régóta tudjuk, hogy képes inaktiválni a vírusokat. Ez magyarázhatja azt, hogy a bárányhimlő kevésbé gyakori és kisebb valószínűséggel terjed emberről-emberre a trópusi országokban. Ebből következik az is, hogy a betegség gyakoribb a hidegebb évszakokban a mérsékelt égövi országokban, mivel az emberek ilyenkor kevesebb napfénynek vannak kitéve.

Az egyetem kutatócsoportja a varicella-zoster vírussal kapcsolatos 25 korábbi kutatást elemzett a világ különböző országaiból, és az adatokat egy sor éghajlati tényezővel vetette össze. Az eredmények nyilvánvaló összefüggést mutattak ki az UV szint és a bárányhimlővírus előfordulási gyakorisága között.

Judy Breuer, a University College London professzora szerint elképzelhető, hogy az UV valóban hozzájárul a bárányhimlő gyakoriságának alakulásához, de ezen kívül sok más tényezőt is figyelembe kell venni. A vírus terjedését a szakértő szerint az UV sugárzáson kívül többek között a hőmérséklet, a páratartalom és az olyan szociális tényezők is befolyásolják, mint például a zsúfolt élettér.

Forrás: Medipress