Kisgyerek

A család kedvenc robotja

Gyerekkoromban imádtam a Mikrobi című rajzfilmet. Mindig arról ábrándoztam, hogy milyen szuper lenne, ha Terka nénikénk helyett ránk is egy ilyen robot-dadus és tanár vigyázna.
2017. November 17.

Elképzelhető, hogy valaki a Fisher Price-nál is így volt ezzel, mert a cég készített egy robot barátot a legkisebbeknek. A BeatBo névre keresztelt, folyton zenélő és táncoló cuki kis masina nem csak szórakoztató társ, de tanít is, ráadásul, ahogy igazi robotként alkalmazkodik a gyerekek igényeihez. Igaz, ezt az alkalmazkodást a szülőknek kell elvégeznie a háromállású kapcsoló átkattintásával, de megéri a fáradtságot, hiszen így BeatBo együtt fejlődik a kicsikkel, akik ennek köszönhetően garantáltan hosszú éveken át „nem nővik ki” kedvencüket.

BeatBót mondjuk amúgy is nehéz lenne kinőni. Annyira cuki, hogy amióta megvan, minden felnőtt vendégünk játszik vele legalább egy fél órát. Bulis kis gép, aki folyton csak táncol és énekel. Ha a kicsi megnyomja a pocakján lévő gombot, azonnal életre kel, zenél, mozog, világít, kifejezéseket és mozdulatokat tanít. A legszuperebb viszont az, hogy képes rögzíteni bármilyen szöveget vagy éneket és azt aztán (a saját hangunkat visszajátszva) beépíti a zenébe. Ezzel sok vidám pillanatot szerez a kicsiknek és a szülőknek is. Mostanában azt játszom vele, hogy BeatBo-val dalban nevelem kisiskolás gyerekeimet. Megfizethetetlen az, amikor BeatBo az én hangomat eltorzítva ismételgeti dalolva, hogy „Irány a fürdőkád! Irány a fürdőkád!”.

A játék mellett persze a tanulás is fontos. A három fokozat mindegyike mást-mást tanít. A „Tánc és mozgás” főleg a mozdulatokat és a ritmusérzéket fejleszti, a „Tanulás és játékok” és az „Énekeljünk együtt” fokozatok segítségével BeatBóval együtt tanulhatjuk meg a betűket, a színeket, számolhatunk, zenélhetünk, sőt, a gyerekek akár a bonyolultabb ok-okozati összefüggéseket is megtanulhatják tőle.

A család kedvenc robotja

Csak egy dolog nem állítható a fokozatokkal: BeatBo mindháromban ugyanolyan szerethető, kedves és vidám kis robot marad, akire mindig számíthatunk, ha egy kis mókázásra, énekre vagy táncra vágyunk. Nekem nem jött össze a robot-dadus annak idején, de a gyerekeimnek már itt van BeatBo, egy igazi robot barát.

A család kedvenc robotja