Kisgyerek

Mekkora a világ? Breki játszva megmondja!

Bár a mértékek és méretek az iskolai tananyagban csak 7 éves kor körül bukkannak fel, egy olyan játékkal, mint a "Mérjük meg együtt! Breki" az óvodások is szívesen méricskélnek és tanulnak meg mindent a méretek világáról.
2017. November 23.

Apa szerszámai közül elcsent mérőszalagnál kevés jobb móka van egy óvodás számára. Kihúz-beszippant, kihúz-beszippant, kihúz-beszippant. Minden anyuka látta már ezt. Persze szülőként ez nem mindig mókás, mert becsípheti a kezét, balesetveszélyes, éles a szalag széle stb. Annak viszont minden anyuka és apuka örül, ha a csemetéje már ovis korában megtanulja a méreteket, a mérést, a dolgok összehasonlítását és magasságuk vagy hosszuk megbecsülését.

Mérjük meg együtt! Breki” egy cuki kis béka, egy fél méteres visszatekeredő mérőszalaggal a pocakjában. Az 50 centi pont olyan hosszú, amit egy ovis könnyen képes kezelni. Ezzel aztán megmérhetjük a tárgyak méretét, hosszát, magasságát. Breki tele van mókás hangokkal, mondatokkal és izgalmas feladatokkal, amik segítenek, hogy a gyerekek felfedezhessék a világot maguk körül. A méricskélés során a gyerekek észrevétlenül megtanulják a számokat 50-ig, az ötösével számolást, az egyes dolgok méretének összehasonlítását és megbecsülni a dolgok nagyságát és ez még csak a kezdet.

A feladatoknak három fajtája is van, így a kisebbek és a nagyobbak is találnak kihívást és felfedezni valót Brekivel. Az első szint a mérés. Breki segít megtanulni az ovisoknak, hogy, hogyan mérjenek a mérőszalaggal, hogyan olvassák le a számokat, és mókás feladatokon keresztül megtapasztalják, hogy szinte minden dolog mérhető: a lábfej, az ujjak, de még a mosoly is. A mérés után következhet az összehasonlítás. Breki játékaival az ovisok megismerkednek a hosszabb és rövidebb fogalmával és elkezdik összehasonlítgatni a dolgokat. Végül pedig eljön a próbálgatás ideje. Breki újra és újra próbálkozásra sarkallja a gyerekeket, hogy addig méricskéljenek, amíg meg nem találják a tökéletes méretet.

Mekkora a világ? Breki játszva megmondja!

Mérjük meg együtt! Breki egy olyan – zsebre tehető – tanító bácsi, aki tele van vidámsággal, játékkal és mégis rengeteg mindent megtanít az ovisoknak a világról. De a legjobb benne mégis az, hogy folyamatos felfedezésre és kíváncsiskodásra készteti a legkisebbeket. Tanulni pedig a saját kíváncsiságunkon keresztül lehet a legjobban.

Mekkora a világ? Breki játszva megmondja!