Kisgyerek

A fiam ajak- és szájpadhasadással született, de ettől még ő legcsodásabb kisfiú a világon

Egy anya szívbe markoló vallomása az ajak- és szájpadhasadékkal született fiáról.
2021. December 04.
Imádnivalóak (Illusztráció: Getty Images)

Nem voltam felkészülve arra, hogy a fiamnak ajak- és szájpadhasadéka lesz, de most a mosolyát az egyik legnagyobb ajándéknak látom. Emlékszem, a szülinapom volt. Az utolsó dolog, amit valaha is meg akarok osztani bárkivel. De amit akartam, és amit kaptam, az két teljesen különböző dolog.

A 36. életévem betöltése előtti napon, a 39 hetes ellenőrzésemen nagyon magas volt a vérnyomásom, és a szülésznőm ágynyugalomra utasított. Férjem, Will és az akkor 4 éves fiam, Noah öleléssel és puszival kívánt boldog születésnapot aznap reggel, amikor az ágyban feküdtem. Az utasításoknak megfelelően felhívtam a szülésznőmet a vizsgálati eredményekért. Terhességi magas vérnyomást diagnosztizált nálam, és még aznap elrendelte a sürgősségi császármetszést.

Én már átestem ezen. Négy évvel korábban sürgősségi császárom volt, amikor Noah köldökzsinórral a nyakán született. Szóval azt hittem, tudom, mire számítsak.

Örömteli volt a légkör a műtőben. A nővérek még a “Happy Birthday”-t is elkezdték énekelni, miközben az orvos elkezdte a császármetszést.

 “Ahh! Ez egy…” – mondta az orvos, miközben kihúzta belőlem a kisfiam, de aztán elhallgatott. Vészjósló csend támadt. Az orvos jelezte egy nővérnek, hogy jöjjön a babaért. Senki nem szólt egy szót sem.

“Mi történik?” – kérdeztem. A baba sírni kezdett, de még mindig nem láttam.

Minden rendben – mondta Will megnyugtatóan. “Sír. Jól van.”

Közel voltam a hisztériához, mert nem tudtam, mi történik. – Mi van a babámmal? Emlékszem, sikoltoztam. Az orvosom összeszedte magát, és azt mondta: “Hát… öhm… jól van. Ezt nem láttuk egyik ultrahangon sem, de úgy tűnik, van egy kis hasadék.”

Egy hasadék? Ajak? Szájpadlás? Enyhe? Észrevehetetlen? Csak rossz történeteket hallottam a hasadékokról, és arra gondoltam: “Mit csináltam rosszul a terhességem alatt, hogy ezt okoztam?”

Miután megvizsgálta a babát, odajött hozzám a gyerekorvos, és megkérdezte, akarom-e látni a babát?

 “Igen! Miféle kérdés ez? Hozzák ide a babámat!” – kiáltottam, még mindig a műtőasztalon.

“Rendben, de kérem, értse meg, hogy amit látni fog, az sokkoló lehet, ha nem számított rá” – figyelmeztetett. Először a férjemnek adta át a babát. Will a karjaiba vette (én még mindig nem láttam), és sírni kezdett. Folyton azt hajtogatta: “Rendben van. Rendben lesz.” Amikor lehajolt, és megmutatta a fiunk arcát, elsötétült a világ előttem.

Felébredtem, és nem voltam biztos benne, hogy igaz-e, ami történt. A baba nem volt velem. Az orvosom odahúzott egy széket, és azzal kezdte: “Nagyon sajnálom. Nem tudom, hogyan hagytuk ki ezt az ultrahangon. Úgy tűnik, ez egy teljes, egyoldali hasadék.” Ennyit a csekélységről.

De ne aggódjon – folytatta. “Egy egyszerű műtéttel azonnal meg tudják oldani, és nem fogják tudni megmondani…”

Egy “egyszerű műtét?” Ismertem valakit, akinek szájpadhasadékos gyermeke volt, és ez nem tűnt “egyszerű műtétnek”.

Ez olyasmi volt, amit ultrahangon is észre lehetett volna venni? A korom és a súlyom miatt fokozottan veszélyeztetettnek számítottam, és több ultrahangvizsgálaton voltam, mint az első terhességemnél, még a divatos 4D-t is kifizettük. A 20 hetes vizsgálatomat követően szakorvoshoz küldtek, mert szerintük szívprobléma is elképzelhető volt, de szájpadhasadékról senki sem beszélt.

Az orvosom folytatta, és elmondta, hogy a kórházban van az ország egyik legjobb koponya-arcplasztikai sebészeti csapata. Azt mondta, reggel felhívja a csapat koordinátorát. Kicsit megnyugodtam, de Willnek és nekem még mindig fogalmunk sem volt, mivel állunk szemben.

Később, amikor az ágyamban ültem, és féltem a fiam előtt álló ismeretlen jövőtől, egy nővér behozta. Azt mondta: “Meg kell próbálnod szoptatni!” és a mellkasomra tette.

Jacobra pillantottam először. Hatalmas rés volt a szája jobb oldalán, egészen az orráig. A jobb orrlyuk teljesen lapos volt. Később rájöttem, hogy ez egy 30 milliméteres rés. Úgy nézett ki, mint egy hatalmas széles mosoly. Végignéztem az arca többi részén, és most először néztem a szemébe. Neki volt a legnagyobb, legszebb barna szeme, amit valaha láttam. Abban a pillanatban felismertük egymást. Mondhatnám, hogy megismert engem. Mintha azt mondta volna a szemével: “Hé, anya!”

A mellemhez tettem, és megpróbálta megragadni. Semmi. “Mi történik?” – kérdeztem a nővértől. – Egyáltalán tud így szopni?

“Néha sikerül nekik, néha nem. Meg kell próbálnod legalább, hogy megkapja a kolosztrumot, de lehet, hogy pumpálnod kell” – magyarázta. Több nagyon fájdalmas próbálkozás után feladtam, és tápszert kértem.

Az általam érzett szomorúság és szorongás miatt végül felhívott minket a kórház ajak- és szájpadhasadékos csapatának koordinátora. Nyaralás után visszafelé tartott New Yorkba, és azt mondta, hazafelé bejön köszönni. Vasárnap este késő volt és esett, úgyhogy Will és én úgy gondoltuk, hogy az orvos nem kanyarodik erre.

De este 10 órakor, azon a borongós októberi éjszakán egy apró nő begurította hatalmas bőröndjét a szobámba, és azt mondta: “Gratulálok a kisfiadhoz! Imádnivaló!” Ez volt az első alkalom, hogy valaki gratulált nekünk. Szegény babám születése napján nem kapta meg a megfelelő fogadtatást, amit megérdemelt. Születési rendellenességétől függetlenül Jacob gyönyörű gyermek volt, és megérdemelte volna, hogy megünnepeljük az érkezését. 

Ott ült, és több mint egy órán keresztül beszélgetett velünk. Ez volt az első beszélgetés, amely nem volt tele negativitással. Megerősített és megnyugtatott minket, hogy egy csapat vagyunk, és nagyon jó kezekben leszünk. Ez volt az a pillanat, ami mindent megváltoztatott. Reményt adott nekünk. Kiderült, hogy ez a doktornő a mi angyalunk, és onnantól kezdve teljesen az orvosi csapat gondoskodott rólam. A családom része lett, és a mai napig havonta többször beszélünk.

Az én kis szülinap-tolvajom pedig most öt éves, és több műtéten is átesett (ajkán, ínyén, orrán, szájpadlásán és belső fülén). A jövőben újabb műtétekre is szüksége lesz (az orra és a fogíny esetleges csontátültetése miatt).

Nem volt könnyű. De már nem úgy látom, hogy születési rendellenességgel született. A hasadék nem határozza meg, ki ő; csak valami történt vele. Ez egy része annak, amitől ő az a különleges, erős és félelmet nem ismerő kisfiú, akivé felnő.

Legnagyobb születésnapi ajándékom egy fésű, amivel félreigazítja a haját, felnéz rám azokkal a hatalmas barna szemekkel, és nagy, gyönyörű vigyorral, az édes, ártatlan kis hangján, selypítve megkérdezi: “Anyu, én tokélethess vagyok?” – Igen, kicsim – válaszolom, miközben könnyek szöknek a szemembe -, fogalmad sincs, milyen tökéletes vagy.

(Forrás: parents.com)