Kisgyerek

A futás árt a térdnek? Óriási tévedés!

Régóta él a köztudatban, hogy a futás hatására a térdek megfájdulhatnak és bedagadhatnak. Nos, egy friss kutatás szerint épp ellenkezőleg: a futás hatására az ízületi gyulladások éppenhogy visszahúzódnak.
2017. Január 12.

„Lehetséges, hogy az elképzelés, miszerint a hosszútávfutás árt a térdeknek, valójában egy mítosz, amelynek semmilyen tudományos alapja nincs” – mondja a kutatást vezető Matt Seeley, a utah-i Brigham University munkatársa.

Seeley és munkatársai akkor jutottak erre a meglepő következtetésre, amikor is több egészséges, 18 és 35 év közötti férfi és nő térdízületi folyadékát vizsgálták. A vizsgálatokra egy 30 perces futás előtt és után is sor került, és kiderült, hogy a gyulladás jelei egyik esetben sem mutatkoztak.

„Egyértelmű, hogy a fiatal, egészséges emberek esetében az intenzív testmozgás egy gyulladásmentes közeget hoz létre, és ez bizony az ízületek hosszútávú egészsége szempontjából sem elhanyagolható tényező. Ami azt illeti, így csökken az idült ízületi bántalmak esélye hosszútávon is” – teszi hozzá a szakember.

A konklúzió tehát egyszerű: a kutatás nem erősítette meg, hogy a futók körében gyakoribb volna az ízületi gyulladás, inkább az derült ki, hogy a futás az, ami ezt fiatal kortól kezdve a legnagyobb eséllyel megelőzheti.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Futni szeretnél? Íme 15 tipp szakértőnktől édesanyák számára
  • Repülj futócipőben!
  • Forrás: Medipress