Baba

Repülj futócipőben!

Mert a futást pont neked találták ki. Nem extrém mutatványra biztatunk, hanem arra, hogy próbáld ki, mi mindre képes a tested, milyen jót tesz, ha rendszeresen futsz. Szeretni fogod!
2011. Február 23.

Ezer okod lehet arra, hogy azt mondd: na, a futást nem nekem találták ki. Se időm, se erőm, se kedvem hozzá. De más nézőpontból is közelíthetsz, mint a teljes elutasításból. Ha kisebb-nagyobb gyerekeid vannak, nyilván sokszor vagy fáradt, különösen most, a betegségekkel tarkított tél után. Biztosan érzed úgy néhanapján, hogy túl sok a stressz, amit nincs hol levezetni. A pluszkilók pedig sok anyát keserítenek el, hiszen a maradékok elpusztításának kényszere, a stresszevés, a vigasztalásként felfalt finomságok nem éppen karcsúsító hatásúak. Aztán lehet, hogy a szabadidődet is heti néhány órában mérik csupán, drága fitneszbérletekre pedig nem futja a családi kasszából. Ha úgy gondolod, te is éppen így vagy ezzel, akkor minden okod megvan arra, hogy elkezdd vagy újrakezdd a futást.

Ezért jó futni

Az időbeosztás rugalmas, akkor és annyi időre mész, amikor és amennyire akarsz vagy tudsz. Időjárástól szinte független, ritkán adódnak olyan extrém helyzetek (szélvihar, ónos eső), amikor jobb, ha otthon maradsz. A megterhelést belátásod és képességeid szerint rugalmasan alakíthatod. Növeli az állóképességet, erősíti az izmokat, nő a tüdőkapacitás, a rendszeres futás pedig optimalizálja az összes életműködést. Ha elég kitartó vagy, és nem adod fel az első hetek után, számíthatsz arra is, hogy ritkán leszel beteg, és ha mégis, pillanatok alatt kihevered, mert az immunrendszered a topon van. Ha pluszkilóid vannak, vedd számításba azt is, hogy az egyik leghatásosabb zsírégető módszer. A futásért sem terembérleti díjat, sem óradíjat nem kell fizetned. Azt nem állítom, hogy ingyen van, mert a felszerelésre azért kell valamennyit költeni, de ár-érték arányban a futás verhetetlen a sportok közt. Ráadásul kiszellőzteti a fejedet, segít rendezni a gondolataidat. Határozottan boldogít, hiszen futás közben endorfinokat termel a tested. Ettől érzed úgy, hogy repülsz! Kell ennél több érv, hogy belásd, ezt épp neked találták ki?! Azért még hozzá lehet tenni legalább egyet: jó társasági program! Ha hiszed, ha nem, idővel még beszélgetni is lesz kedved. Hívd el magaddal a párodat, a barátnődet, és beszéljétek meg, kinél mi újság.

Starttippek kezdőknek

Többféle módszer közül válogathatsz. Ha még sosem futottál, és úgy gondolod, nem is igazán neked való, akkor kezdd rendszeres, tempós sétával, naponta legalább két kilométerrel. Ha eddig autóval jártál, próbáld ki gyalog, célpont lehet a játszótér, a bölcsi, az ovi, a barátnőd vagy egy távolabbi élelmiszerbolt. Aztán építs az útvonaladba néhány emelkedőt, néha lassíts, néha gyorsíts. Ha ez már olajozottan működik, tedd meg a jól bevált utat a hordozókendőben hátadra kötött gyerekkel vagy a bevásárolt élelmiszerekkel, amiket hátizsákba pakolsz. Folytatásként kipróbálhatod a futást. Fuss, amíg jólesik, aztán sétálj kicsit, majd fuss tovább a magad tempójában, mindig picivel tovább, mint előző nap. Ha jobban bízol a tervezésben, vedd igénybe profi edzők, például Monspart Sarolta edzéstervét kezdőnek, amit a Budapest Sportiroda honlapján találsz meg. Ha már futottál korábban, és csak újrakezdésről van szó, ne több kilométerrel kezdd, nagyon fontos a fokozatosság! Edzéstervet te is fogsz találni a futanet.hu kínálatában.Ne indulj el teli gyomorral, és futás után mindig igyál bőségesen vizet vagy citromos vizet!

Forrás: Kismama magazin