Kisgyerek

A gombelemek komolyt veszélyt jelentenek a kicsikre – ismét kiderült

Egy brit kislány balesete sokkolta a kórházi dolgozókat, a gyermekgyógyász arra figyelmeztet, hogy a gombelemek komoly veszélyt jelentenek a kisgyerekekre.
2021. Június 23.
A gombelemek komolyt veszélyt jelentenek a kicsikre - ismét kiderült (fotó: Getty Images)

A Stoke-on-Trent-i Royal Stoke Egyetemi Kórházban, életét vesztette egy kétéves kislány, aki lenyelte egy távirányító gombelemeit. A kislány halálát nem fulladás okozta. Az eset a kórházi dolgozókat is sokkolta, egy gyermekgyógyász arra figyelmeztetett, hogy nagyon nagy veszélyt jelentenek a gombelemek a kicsikre – írja a hvg.hu a BBC nyomán.

A brit kislány, Harper-Lee májusban került kórházba, miután otthon vért hányt. Az elemből származó sav kilyukasztotta a nyelőcsövet és egy fő artérián is sebet ejtett. A kislányt megműtötték, de az operáció során szívritmuszavar lépett fel nála, és elhunyt.

Anna Pigott gyermekgyógyász szerint az Egyesült Királyságban gyakori, hogy a kicsik gombelemet nyelnek le, de a balesetek általában “csak” sérülésekkel végződnek. “A szülőknek mindig figyelniük kell az olyan tünetekre, mint a nyáladzás és a vér felköhögése, valamint arra, ha a gyermek a torkára vagy a hasára mutat” – mondta a szakorvos a BBC-nek.

Sok otthoni tárgyban található gombelem, a távirányító mellett órákban, gyerekjátékokban, mérlegekben is.

Forrás: hvg.hu