Kisgyerek

A gyeden lévő apák kevesebbet foglalkoznak a gyerekkel

Az otthon maradt édesapák kevesebb időt töltöttek a gyerekneveléssel, mint a dolgozó anyák - derült ki egy ausztrál kutatásból.
2017. Június 02.

Az Australian Institute of Family Studies (AIFS) kutatása szerint az otthon maradt apukák heti 19 órát töltöttek a gyerekekkel, miközben az édesanyák 21 órát foglalkoztak a kicsikkel úgy, hogy ők emellett heti 35 órát az irodában húzták az igát.

Állítólag ezek az apukák a házimunkával töltöttek (valamivel) több időt. Bevallásuk szerint heti 28 órát foglalatoskodtak a ház körüli teendőkkel (beleértve a napközbeni ügyintézést és az autóval kapcsolatos dolgokat is). Ez a szám a nők esetében heti 23 óra volt.

Fordított esetben, mikor az édesapák dolgoztak, és az anyukák maradtak otthon a gyerekkel, ők sokkal több időt szántak mindkét tevékenységre: a nők heti 38 órát könyveltek el házimunkára és 38 órát a gyereknevelésre.De vajon a Gyed-en lévő apukák miért csinálnak ennyivel kevesebbet a nőkhöz képest?

„Sok édesapának az otthonmaradás egy kényszerhelyzet – munkanélküliség vagy alul-foglalkoztatottság, esetleg rokkantság/fogyatékosság – következménye és nem egy spontán döntés, mert több időt szeretnének a gyerekekkel tölteni” – mondja Ann Hollands, az AIFS vezetője. „Ezek az apukák gyakran idősebbek is, nagyobb gyerekekkel, ezért nem vállalnak be annyi feladatot, mint amit az otthon maradt anyukák hagyományosan elvégeznek” – teszi hozzá.

Habár a kutatók sem állítják biztosra, elképzelhető, hogy annak ellenére, hogy már az apukák is kezdik bevállalni a ház körüli teendőket (takarítás, főzés, gyereknevelés), azért a nemek közötti különbségek még némileg megmaradtak a fejekben, miszerint ezek alapvetően a női szerepkörbe tartozó tevékenységek.

Kapcsolódó cikkek:

Apa marad otthon

Jót tesz a gyereknek, ha házias az apa

Apák és gyermeknevelés