Kisgyerek

A gyerekek IQ-jára is hatással lehet a zöldterület nagysága

Egy új belga tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akik kis zöldterület környezetében nőnek fel, alacsonyabb lehet később az intelligenciahányadosuk.
2020. Szeptember 07.
A gyerekek IQ-jára is hatással lehet a zöldterület nagysága (Fotó: Getty Images)

A PLOS Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a gyerekek IQ-ját vizsgálták és a zöldterület nagyságát, ahol felnőttek – írja a Medicalxpress.com.

Korábbi kutatások szerint a gyerekek, akik kevesebb zöldterület környezetében nőnek fel, kognitív problémákat tapasztalhatnak, mint a nagyobb zöldterület környezetében felnövők. Az új felmérés szerint a kevesebb zöldterület a gyerekek intelligenciahányadosára is hatással lehetnek, csökkenthetik azt.

A vizsgálathoz egy olyan nyilvántartás adatait használták (több mint 600, 10-15 éves gyermek adatait), mely egy kelet-flandriai ikrekről szóló tanulmány részeként jött létre. Emellett műholdképeket is vizsgáltak, melyek lefedték a gyermekek lakóhelyeit, így láthatták, mennyi park, összefüggő növényzet és egyéb zöldterület volt a környezetükben.

A kutatók úgy találták, hogy a kevesebb zöldterület (3%-kal kevesebb, mint a zöldebb környékeken) közelében élő gyerekek átlagosan 2,6 ponttal értek el alacsonyabb eredményt az IQ-teszteken. A különbség nem volt gazdasági tényezőhöz köthető. A kutatók megállapították azt is, hogy a csökkenés azoknál a gyerekeknél még figyelemre méltóbb volt, akiknek egyébként is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosuk. A kevesebb zöldterület közelében élő gyerekek rosszabb eredményt értek el az agresszivitás és a figyelem területén is.

Arra nem találtak magyarázatot a kutatók, miért lehet hatással a zöldterület nagysága a gyermekek intelligenciaszintjére, de valószínűsítik, hogy a több zöld növényzet csökkenti a stresszt és növeli a szociális tevékenységet.