Kisgyerek

A gyerekek súlyváltozása az első három évben

A legtöbb szülő számára kulcskérdés a baba súly- és hossznövekedése, már a megszületése után is az első adatok egyike, hogy hány grammal érkezett a világra. Bár fontos, hogy alakul a súlygyarapodás, de nem független más tényezőktől.
2023. Július 19.
Mérlegen baba
Kép: Getty Images

Első gyerekesek gyakran mérleggel várják a baba érkezését és szinte minden szoptatás, etetés után megmérik a baba súlyát. Bár fontos, hogy a baba súlya milyen ütemben, hogy gyarapszik, korántsem választható el más tényezők alakulásától. Például a hosszfejlődéstől, a fejkörtérfogat alakulásától vagy a napi, heti pisis és kakis pelenkák számától. És az is fontos, hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplált csecsemőről, nagyobbacska, már kúszni-mászni tudó gyerekről beszélünk.

Ökölszabály, hogy a baba féléves korára megduplázza, egyéves korára megháromszorozza születési súlyát. Lássuk, hogy alakul a babák súlya az első három évben.

Az első egy év

Kezdjük azzal, hogy szakértők egyáltalán nem javasolják a napi, minden etetést követő mérlegelést. Sokkal inkább a hetente egy alkalommal történő mérést, de ez sem kötelező. Ne feledjük, hogy a csecsemőt rendszeresen kell látnia a védőnőnek, orvosnak, akik – többek között – a súlyát is figyelemmel kísérik.

A születést követő első hét végére a kisbabák nagyjából visszanyerik a születési súlyukat. Ettől kezdve, hetente 100-200 gramm közti gyarapodásra lehet számítani. Az első hónapban, miután visszanyerték születési súlyukat, hozzávetőleg 450-600 grammot híznak, a 2. és 3. hónapban havi 600-900 grammot. Ezt 3 és 6 hónapos kor között egy minimális mérséklődés – 500-800 gramm/hó – követi, majd a 6. és 10. hónap között 200-500 grammos lesz a súlynövekedés.

Ökölszabály az is, hogy a babák nem feltétlenül nőnek és gyarapodnak egyidejűleg: megesik, hogy amikor alig híznak, akkor inkább a hosszuk változik és fordítva. A súlynövekedés, mint annyi minden más is, nagy egyéni eltérések mentén alakul, amit a genetikai adottságokon túl befolyásol a táplálási mód is: nem mindegy, hogy kizárólag anyatejjel, tápszerrel, a kettő kombinációjával vagy már szilárd táplálékkal is találkozik a baba.

Egyéves kor után

Az első születésnapot követően a súlygyarapodás lelassul, míg 2 éves kortól jelentősen mérséklődik, s ez így is marad egészen öt éves korig.

1-2 éves kor között 1,4 – 2,3 kg az átlagos súlygyarapodás, míg 2-5 éves kor között 1,5 – 2,5 kg mindösszesen az egészséges testtömeg-növekedés mértéke.

Továbbra is fontosak az egyéb tényezők: a baba, kisgyerek hossznövekedése, kedve, általában minden más területen (pl. kognitív, nagy- és finommozgások) mutatott fejlődése. Önmagában a súly mértékéből nem sok mindenre érdemes következtetni. Érdemes percentilis táblázatot használni, figyelni, ebből tökéletesen látszik, hogy nagy a szórás a megfelelő súlygyarapodás és a már odafigyelést igénylő között. A WHO súlynövekedésre (és hossznövekedésre) vonatkozó percentilis táblázatát ezen a linken találod.