Kisgyerek

A gyereknek ki segít?

2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve. Ennek jegyében ültek össze a különböző szakmai képviselők, azzal a céllal, hogy előrevigyék a gyerekvédelem ügyét.
2012. Május 24.

Ennek jegyében szervezték meg azt a szakmai tanácskozást, melynek célja a szakmák közötti párbeszéd és az összehangolt cselekvés erősítése.

A találkozó résztvevői elsősorban a szakmai irányítást végző vezetők voltak. A jelzőrendszer tagjai közül az orvosi szakma, a védőnői rendszer, a szociális ellátórendszer, a rendőri vezetés, az igazságügy, valamint számos civil szervezet képviseltette magát.

„Fontos, hogy közös nyelven beszéljünk, és mind a szakmán belül, mind a társszakmákkal együttműködve szembe tudjunk nézni a problémás helyzetekkel, és megpróbáljunk olyan megoldásokat találni, amelyek előreviszik a gyermekvédelem ügyét” – hangzott el a konferencián, melyet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendőrtiszti Karával közös szervezésben 2012. május 23-án az ORFK Központi Épületének auditóriumában tartottak Budapesten.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) több szakma szakértőinek bevonásával és segítségével az elmúlt évben indította útjára a gyermekbántalmazás honlapot, amely az első ilyen jellegű internetes oldal hazánkban.

A honlap egyszerre szól gyerekhez, kamaszhoz, szülőhöz és szakemberhez. Esettanulmányokon keresztül juthatunk közelebb egy-egy probléma megértéséhez, és alapvető jogi kérdésekben is segítséget ad az oldal. Mindez azért szükséges, hogy minél többen megértsék, vannak gyerekek, akiknek az életük függ attól, hogy figyelnek-e rájuk a körülöttük élő emberek.