Kisgyerek

A gyermeknevelési cikkek áfájával ennyi megy ki a zsebedből

Nagyot kaszál az állam a szegények adóján, vagyis az áfán. A gyermekápolási termékek áfacsökkentése évek óta téma, de a kormány lesöpri az asztalról.
2019. Április 24.
A szegények adója így terheli a kisgyerekes családokat

Mindenki fizeti a 27 százalékos áfát: terheli a legtöbb élelmiszert, higiéniai terméket, ruházati cikket. Ez adónem a legigazságtalanabb társadalmi szempontból, egyaránt fizeti gazdag és szegény.

Az áfáról valószínűleg azért beszélünk keveset, mert az áfa alanyai – tehát akinek közvetlenül be kell fizetniük az államkasszába – a kereskedők, ők pedig automatikusan beépítik azt áraikba – írja cikkében a 24.hu. A magyar államnak jelenleg semmi sem jelent akkora üzletet, mint az áfa.

Magyarország 2012. január 1-én lett az addig 25 százalékos áfakulcs 27 százalékos.

A szegények adóját egy 22 hónapos gyerek sem úszhatja meg. A 24.hu emberkísérletében arra volt kíváncsi, hogy a világcsúcstartó magyar áfa mekkora sáppal terhel egy kisgyerekes családot.

A 24.hu alapfeltevése az volt, hogy az alanyi jogon járó havi 12 200 forintos családi pótlékból körülbelül 2-3 ezer forint marad egy átlagos családnál, ha levonjuk belőle az áfára kiadott összeget. Egy ilyen nagyvonalú számításnál is 9509 forintot juttattunk vissza az államkasszába.

A legtöbbet, összesen 16 375 forintot a gyógyszertárban költöttek, ennyibe került az orvos által ajánlott probiotikum, a köptető, a köhögéscsillapító és a szirupos lázcsillapító, a D-vitamin, a C-vitamin, illetve egy bababőrre való kenőcs.

A családi pótlék 10 éve változatlan, miközben az áfa 2012-ben emelkedett.A kormány családbarát intézkedéseit 1,1 milliárd forint közpénzből reklámozzák, miközben a gyereket nevelőktől kerülőúton rengeteg pénzt szednek vissza. Egy kisgyerekes családot hatványozottan érint az, ha drágulnak az élelmiszerek, hiszen a gyereknek mindenképpen meg kell venni a gyümölcsöt, zöldséget.

2018 októberében az Európai Parlament elfogadta az MSZP-s Szanyi Tibor az áfa 25 százalékon történő maximálására vonatkozó javaslatát. Az módosítás egyedüliként Magyarországot érintené, hiszen csak nálunk haladja meg ezt a határt a forgalmi adó -írja a 24.hu.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal érvelt, hogy Brüsszel az adócsökkentési javaslatával valójában növelni akarja a magyarok adóterheit.

Azért van idehaza magasabb áfa, hogy a lehető legkisebbre csökkenhessen az szja és a cégek adója, és hogy támogatni lehessen a családokat és a munkahelyteremtést- mondta az egykori NAV elnök hozzátéve: egy-egy fontos árucikknél vagy szolgáltatásnál ugyanakkor van értelme a célzott áfacsökkentésnek.

Egy-egy termékcsoport, konkrétan az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfatartalmát akarta csökkenteni a Jobbik 2016-ban, de a fideszes többségű bizottság lesöpörte a javaslatot.

A gyermeknevelési cikkek áfacsökkentéséhez más országok példáit is alapul vehetné a kormányzat: Nagy-Britanniában az általános forgalmi adó 20 százalékos, azonban csak 5 százalékos adót kérnek a gyermekülések után és áfamentesek az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekruhák is.

Forrás: 24.hu