Kisgyerek

A házi por akár meddőséget és rákot is okozhat

Az ártalmatlannak tűnő otthoni por számos probléma forrása lehet, mivel rengeteg veszélyes vegyszer tapad meg benne, amely egészségügyi kockázatokat hordoz magában.
2016. Szeptember 22.

Bár porszívózni és port törölni jó eséllyel senki sem szeret, mégis szükség van arra, hogy ezeket a tevékenységeket rendszeresen végezzük otthonunkban. A porban ugyanis megtapadnak a ftalátok, amelyek olyan szerves vegyületek, amik az élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben is megtalálhatók, de a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is jelen vannak.

Ezek a vegyületek lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből, és számos problémát okozhatnak. A leggyakoribb ezek közül az asztma, az ADHD (figyelemhiányos szindróma) és a korai menopauza, de akár a meddőség és az autizmus is a lehetséges problémák listáján szerepel a George Washington University friss kutatása szerint.

Különösen a csecsemők és a kisgyerekek számítanak veszélyeztetettnek, hiszen ők többnyire a földön ülnek, illetve csúsznak-másznak, a ruhájukban és a hajukban is megtapadhatnak a porral a potenciálisan veszélyes anyagok” – mondja a kutatást vezető Ami Zota, aki kollégáival 26 korábbi tanulmányt elemzett, amelyek 14 állam otthonainak pormintáját vette alapul.

Forrás: Medipress