Gyerek

Kevesebbet és rosszabbul alszanak az ADHD-s gyerekek

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral - ADHD-val - küzdő gyerekek nem alszanak olyan jól, mint kortársaik - derül ki egy friss kutatásból.
2016. Június 13.

„A helyzet az, hogy az ADHD-s gyerekek nagyon súlyos alvászavarokkal küzdenek, amiről muszáj beszélni” – mondja a kutatást vezető Anne Virring Sorensen, a dán Aarhus Egyetem munkatársa. „Ezeket a problémákat most poliszomnográfia segítségével igyekeztünk azonosítani, amire korábban nem került sor” – teszi hozzá a szakember.

A poliszomnográfia lényege, hogy az alvást tanulmányozza, az agyhullámok, a légzés és egyéb paraméterek értékelésével. A szakembereket az is érdekelte, hogy milyen gyorsan képesek elaludni a gyerekek éjszaka és napközben.

Csak az Egyesült Államokban kb. 6 millió gyerek küzd ADHD-val. A tünetek eltérőek, de a koncentrációs képesség hiánya, a az impulzivitás és a hiperaktivitás minden esetben megjelenik. Emiatt nagyon sokszor ezek a gyerek egyszerűen nem képesek lenyugodni, amikor alvásról van szó.

Kiderült, hogy az ADHD-s gyerekek átlagosan 45 perccel kevesebbet alszanak, mint kortársaik, azonkívül az is lényegesen tovább tart, hogy álomba szenderüljenek. A szakértőket először meglepték az eredmények, de azután az is felmerült, hogy esetleg eleve az alvászavar az, ami az ADHD-t kiváltja.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés az ADHD és az alvászavar között, s további kutatásokat szorgalmaznak a témában.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nézd a jó oldalát! Kreatívabbak a hiperaktív gyerekek
  • Alvászavarok gyerekkorban
  • Szoptatott gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás
  • Forrás: Medipress