Kisgyerek

10 dolog, amit tudnod kell a gyerekek alvásáról

Ahány gyerek, annyi alvási szokás, nem is lehet ezért teljesen általánosítani, de azért van néhány dolog, amivel jó, ha tisztában vagy. Ezt a 10 dolgot feltétlenül olvasd el!
2016. Május 26.

Ezért van szüksége a pihentető alvásra

A kisgyereknek nyugodt alvásra van szükségük ahhoz, hogy szépen növekedjenek és egészségesek maradjanak. Az izmok, a szív mind mind alvás közben fejlődnek.

Alvás közben fejlődik az agy is

Miközben az igazak álmát alussza, a kis agya feldolgozza és tárolja a nap eseményeit is, amiket később fel tud idézni. Ez a tanulási folyamat része. Később, az iskolában is szüksége lesz a pihentető alvásra ahhoz, hogy ott jól tudjon teljesíteni.

Biztosítsd neki a nyugodt alvást

Mennyi alvásra van szüksége?

A gyerekeknek nagyobb az alvásigénye, mint a tiéd. Totyogód van? 11 és 14 óra közötti alvásidőre van szüksége a nap folyamán. A 3-5 éves gyerekek már kicsivel kevesebbel, 11-13 órával is beérik. 6-13 éves korukban 9-11 óra pihenésre van szükségük, mikor belépnek a kamaszkorba, 8-10 órát igényelnek. De hogy ténylegesen ennyit alszanak-e? Nos, az már egy másik történet.

Napközben is kell pihennie?

A gyerekek napközbeni szunyókálása attól függ, hogy aludtak éjszaka. A totyogók egy része 13 órát alszik éjszaka, mások beérik 8 óra éjszakai alvással, a többit viszont napközben pótolják. A legtöbb 5 éves nappal már nem alszik egyáltalán. Ha a te gyermeked már elmúlt 5 éves, érdemes kicsit korábban lefektetned este, így nem igényli majd a napközbeni szunyókálást. Ugyanez érvényes a tinédzserekre is, ha úgy látod, délután szívesen alszik, valószínűleg éjszaka nem piheni ki magát.

Hogyan altassam?

Nem szabad engedni, hogy csatározássá fajuljon az esti alvás. Találj ki egy esti rutint és ragaszkodj hozzá minden nap, még hétvégén is. A fürdés, fogmosás legyen ennek a rituálénak a része. Találj ki egy játékos lazító tevékenységet is alvás előtt, mint pl. a meseolvasás félhomályban.

Hogy vedd rá a kamaszt, hogy időben aludni menjen?

Nem lehetetlen feladat, de tény, hogy nem is egyszerű az élet egy kamasszal, akinek a belső órája sajnos kicsit elcsúszva jár: későn szeretnek lefeküdni, ellenben szeretnek sokáig aludni.

Talán később kellene kezdődnie a sulinak?

Igen, úgy biztosan egyszerűbb lenne a kamaszok számára. Nem könnyű megtalálni a megoldást a problémára. A legtöbb középiskolában reggel 8 előtt már megszólal a csengő. Sok tini küzd is az álmossággal, hiszen sokuk nem szeret este 11 előtt lefeküdni. Nekik biztosan jobb lenne, ha később kezdődne a suli, de ezt ugye nem ők határozzák meg. Akik eleget alszanak, jobban teljesítenek az iskolában.

Az én gyerekem eleget alszik?

15-30 perccel az alvás előtt le kell nyugodnia a gyermekednek ahhoz, hogy jól aludjon éjszaka. Kicsit pihennie, lazítani kell alvás előtt az ágyában fekve, mielőtt ténylegesen álomra hajtaná a fejét. Így biztos lehetsz abban, hogy reggel könnyedén fog ébredni. Honnan tudhatod, hogy eleget alszik éjszaka? Ha nem szundikál el a suliban vagy nem alszik el otthon a délutáni órákban, akkor biztos lehetsz abban, hogy eleget alszik.

Lehet, hogy alvászavara van?

A különböző alvásproblémák teljesen természetesek kisgyerekkorban. De néha bizony valamilyen baj húzódik meg a háttérben. Horkolás, hosszú szünet lélegzés közben, nehéz légzés – ezeket mind érdemes megnézetni az orvossal, mert lehet, hogy alvási apnoe-ja van a gyermekednek. Alvajárás, rémálmok, ágybavizelés – ezek szintén az alvászavar jelei, amiket mindenképp meg kell beszélned a gyermekorvossal.

ADHD vagy csak kevés alvás?

A felnőttek és a gyerekek teljesen máshogy viselkednek, ha alvásproblémáik vannak. Amíg a felnőttek lelassulnak, a gyerekek képesek lennének akár még a falakon is ugrálni. Az ilyesmi hiperaktivitás az ADHD jele lehet. A gyermekorvosod segíthet kitalálni, mi áll a háttérben. Ha a gyereked figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzd, az alvásmennyiség megfelelő beállítása segíthet, hogy jobban tudjon koncentrálni és kevésbé legyen hiperaktív. Akár akar aludni, akár nem, legyen félhomály a szobájában este, amikor eljön az alvás ideje. Legyen hűvös a szobájában. És – még ha furcsán is hangzik – áramtalanítsd a tévét, a telefont és a számítógépet is, amíg alszik.A cikk forrása itt tekinthető meg.Ezek is hasznosak lehetnek: