Kisgyerek

A kisgyereknek mehet az egészségtelenebb étel is?

Összefoglaló tanulmány készült egy 2015-ös kutatásból. A cél a 0-3 éves gyereket nevelő anyák táplálással kapcsolatos attitűdjének felmérése volt. Kiderült: ahogy nő a gyerek, egyre kevésbé figyelnek oda az egészséges táplálkozásra a szülők.
2017. Július 26.

A 0-3 éves kicsik táplálkozásánál az anyák 83%-a arra figyel leginkább, hogy ne adjon ízfokozót a babának, 74%-uk a tartósítószert kerüli. Az anyák 77 százaléka mondta azt, hogy figyel a rostdús étrendre. Ugyanakkor biopiacra csupán 15 százalék jár. A biopiac preferálás egyébként leginkább 0-6 hónapos korú babák esetében jellemző.

Az is megfigyelhető a válaszokból, hogy 4-12 hónapos kor között figyelnek leginkább arra az anyák, hogy ne a baba ne fogyasszon ízfokozót és tartósítószert, a baba növekedésével a szigorúság enyhül: 25-46 hónaposan már mind a cukrozott, mind a sós ételek fogyasztásában engedékenyebbek az anyák.

D-vitamint havonta 1-3 alkalommal a babák háromnegyede kap 0-3 éves kor között, 62 százalékuk napi rendszerességgel. A baba növekedése és a szigorúság enyhülése közötti kapcsolat itt is jól megfigyelhető: a 12-36 hónaposok 40 %-a havonta egyszer vagy még annyiszor sem kap D-vitamint.

A C-vitaminnál viszont épp ellenkezőleg van: egy éves kor alatt csak az anyák 20 százaléka, míg 12-36 hós babáknál az anyák 50 %-a adja.

Vasat és Omega-3-at alig ad valaki a babának, mindössze az anyák 5 százaléka válaszolt igennel. Levegőre viszont a baba növekedésével egyre többet viszik az anyukák: egy éves kor fölött ez eléri a 2-4 órát is naponta.

Szoptatás, táplálkozás, vitaminok

Egyéves korig a babák felét, egy és két éves kor között egynegyedét, 25 hónapos kor felett pedig 7 százalékukat szoptatja az édesanyja.

A kizárólag szoptató anyák 20%-nak volt problémája a szoptatás során, elsősorban kisebesedett mellbimbó, kevés tej, befelé forduló mellbimbó, nehezen beinduló tejtermelődés miatt.

Szoptatással kapcsolatos kérdésekben az anyák a személyes konzultációban hisznek: 60 százalékuk a védőnőtől kér tanácsot, egyharmaduk internetes anyagokat, blogokat, cikkeket olvas tájékozódásképpen.

A terhesség alatt 10-ből 4 anya változtatott az étrendjén, ez több zöldséget, gyümölcsöt jelent, és jobban odafigyeltek a folyadékbevitelre.

A vitaminok szedés terhesség alatt elterjedt: az anyák háromnegyede szedett valamilyen terhesvitamint vagy vitamint. A babatervezéstől a szoptatásig a terhesvitaminok szedése a legelterjedtebb. Az étrendbeli változás és tudatosság a szoptatás időszaka alatt az anyák 55 %-a jellemző, leginkább a puffasztott ételeket kerülik el.

Az anyák fele a szoptatás alatt is szed vitamint.

Tápszerek

Hat hónapos koráig a babák háromnegyede kap tápszert. Átlagosan 3 hónapos kortól indul a tápszerhasználat, de a babák egyötödénél már a születése után megkezdődik a tápszerrel táplálás. Az anyák 67 százaléka vényköteles tápszert ad gyermekének. Azok, akik anyatejet és tápszert is adnak a babának, közel felük egy étkezésen belül anyatejet és tápszert is adnak.

A 0-6 hónapos babák átlagosan naponta ötször kapnak tápszert, 5 dl-t naponta.

4-12 hó között, a hozzátáplálás mellett a babák 56 százaléka kap tápszert is. Ők naponta 3 alkalommal kapnak tápszert.

12-36 hónapos kor között szignifikánsan kevesebb gyerek kap tápszert: 12-24 hó közöttiek 31, 25-36 hónaposak 8 százaléka. 12-36 hónaposak között gyakoribb a vény nélküli tápszer adása (34%), mint korábban (0-6 hó 14%). Naponta ez a korcsoport már csak 1-2 alkalommal kap tápszert.

Gabonapépek

A 0-6 hónaposak között kevésbé jellemző a gabonapépek használata: az anyák 25%-a adja a babának. Mind gabonapépet, mind tejpépet átlagosan 6 hónapos korban adnak az anyák.

Általában ezért döntenek az anyák a gabonapépek használata mellett, mert vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, tápláló és finom.

4-12 hónapos babák 62%-a eszik gabonapépet. 10-ből négy anya tejpépet is ad a gabonapép mellett. Többségük vény nélkül kapható terméket választ.

Egy és 3 éves kor között a gyerekek ötöde szokott kapni gabonapépet/tejpépet.

Junior tejitalok

A 12-36 hónaposok körében az anyák 17 %-a ad tejitalt, a 12-24 hónaposoknál 21%, 25-36 hós babák 11 százaléka.

Az anyák többsége vitamin-és ásványianyag tartalma miatt és tehéntej kiváltására adja. Átlagosan 3,7 dl-t adnak a gyereknek, önmagában és 1 vagy 2 részletben. A legtöbben egyéves kor fölött adják a gyereküknek. Az anyák 51 százaléka válaszolta azt, hogy védőnői vagy ismerős javaslatára kezdte adni a tejitalt.

A kutatás további részletei itt olvashatóak.

Kapcsolódó cikkeink:

Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak

Gabonás babaétkek

Mennyi tej kell?