Kisgyerek

A mágikus gondolkodás jelei a gyerekeknél

Teljesen normális fejlődési szakasz a mágikus gondolkodás a kisgyerekeknél. De mit is jelent ez pontosan, és hogy ismerhető fel?
2020. Szeptember 29.
Ezek a jelei a mágikus gondolkodásnak a kisgyermeknél (Fotó: Getty Images)

A mágikus gondolkodás a gyermekeknél (vagy felnőtteknél) egy olyan pszichológiai folyamatot jelöl, amely során egy cselekvést vagy eseményt összekapcsolunk egy másik, ettől teljesen független cselekedettel vagy eseménnyel – írja a Verywellfamily.com.

A gyerekeknél kisgyermekkorban jelenhet meg a mágikus gondolkodás, amely elhitetheti a gyermekkel, hogy egy bizonyos cselekedete hatással lesz az őt körülvevő világra. Például azt gondolhatja, hogy csak akkor lesz finom a joghurt, ha azt a piros műanyagkanállal eszi meg, vagy ha szorosan öleli a takaróját, az távol tartja éjszaka a szörnyeket.

Mivel a kisgyerekek ebben a fejlődési szakaszban még egocentrikusak, már úgy gondolják, hogy a cselekedeteik közvetlenül befolyásolják a körülöttük zajló eseményeket. A mágikus gondolkodás fokozhatja ezt. A gyermek gondolhatja például azt, hogy ha körbe forog, elkezdődik a kedvenc meséje a tévében, csupán azért, mert amikor egyszer körbe forgott, éppen akkor kezdődött el a mese.

Milyen hátrányai lehetnek a mágikus gondolkodásnak?

A mágikus gondolkodás késztetheti arra is a kisgyermeket, hogy bizonyos helyzeteket elkerüljenek, új szokásoknak ellenálljanak. Például ha egy kisgyerek nem hajlandó az óvodai párnájával aludni, akkor lehetséges, hogy valamilyen kellemetlen dolgot társít ehhez, még ha nincs is racionális kapcsolat a kettő között.

Mivel a kisgyermek nem tudja még racionálisan átgondolni ezeket a helyzeteket, így ezeket az asszociációkat nehéz megszakítani. Ilyenkor meg lehet várni, amíg a gyermek elfelejti azt a képzeletbeli szabályt, amelyet a két dolog összekapcsolására hozott létre, vagy segíteni lehet neki találni egy kompromisszumos megoldást. Például ha nem akar az óvodai párnájával aludni, vidd be neki azt, amelyikkel otthon alszik délutánonként.

Ha a gyermeknél megjelenik a mágikus gondolkodás, ne aggódj, tekintsd a fejlődése normális részének. Ha ezek a szokások negatívan hatnak a mindennapi rutinra – mint az étkezés, a lefekvés ideje, stb. -, akkor ki kell találni néhány módszert a mágikus gondolkodás ellensúlyozására. Például, ha a gyermek úgy gondolja, hogy elkezdődik a kedvenc meséje, ha körbe forog, segíthetsz neki, ha megmutatod, hogy az adás minden szombaton 10 órakor kezdődik. Illetve kompromisszumos megoldást is kitalálhatsz, amellyel ellensúlyozhatod a mindennapi rutint zavaró dolgokat.