Kisgyerek

A mese, az olvasás gyógyító erő!

A Pozsonyi Pagony Kiadónak van most a 10. születésnapja, de ebből az alkalomból mégis az ünnepelt az, aki ajándékoz. Három fővárosi gyerekkórház kapott komplett kiskönyvtárat tőlük, hogy ez is segítse a beteg gyerekek gyógyulását.
2011. Október 19.

A 10. születésnapját ünneplő Pozsonyi Pagony Kiadó eddig megjelent 100 könyvéből álló kiskönyvtárat adományoz a budapesti II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén, és a Bethesda Gyermekkórházban ápolt gyerekeknek. Az első két kórházban az onkológiai és hematológiai osztályon, míg az utóbbiban a rehabilitációs és mentálhigiénés osztályon lévők részesülnek az egyedülálló könyvtárból. A kiadó hagyományteremtő szándékkal vágott bele a kezdeményezésbe, hiszen minden évben újabb kórház részére ajánlja majd fel a Pagony könyvekből álló könyvtárat.

A Pozsonyi Pagony Kiadó idén ünnepli alakulásának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból három fővárosi gyermekkórházat látogat meg, hogy szerzőkkel és illusztrátorokkal együtt valódi gyerekkönyvtárakat adjanak át a gyógyulásra váró kis betegeknek. A kiadó ezzel a kivételes eseménnyel szeretné felhívni a figyelmet, hogy az olvasás, a játék mindennél erősebb gyógyító hatással bír. Idén a Bethesda Gyermekkórház Berg Judittal, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén Bartos Erikával, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán pedig Kőszeghy Csillával és Both Gabival találkozhatnak majd az ott ápolt gyerekek és szüleik. Minden helyszínen a szerzők és illusztrátorok adják át a kórháznak a Pagony eddig megjelent 100 könyvét az illusztrátorok által festett, díszített könyvespolcokon, majd közösen játszanak és mesélnek a gyerekkel.

A Pozsonyi Pagonyról

A Pozsonyi Pagony Budapest első gyerekkönyvesboltja ahol a 0-14 éves korosztály és szüleik a lehető legteljesebb választékot kapják a nekik, illetve róluk szóló kiadványokból. Minden egy helyen megtalálható – a budapesti Pozsonyi úton és a világhálón is – legyen az könyv, folyóirat, zenei és mese CD, DVD, diafilm, társas- és kézműves játékok.

A Pozsonyi Pagony kiadóként, csakúgy, mint gyerekkönyvesboltként, a minőségi gyerekkultúra elkötelezett híve, célja, hogy a gyerekirodalom a szépirodalom perifériájáról bekerüljön a valós irodalmi vérkeringésbe, hogy a figyelmet felhívja a gyerekkönyvek fontosságára, és arra, hogy a könyvekkel való ismerkedést nem lehet elég korán elkezdeni. Szeretnék, ha gyerekek kezébe olyan könyvek kerüljenek, amelyek szövege és képi világa us igényes. Elsősorban kortárs magyar szerzőket és illusztrátorokat foglalkoztatnak, ugyanakkor igyekszenek bemutatni olyan külföldi szerzőket, illusztrátorokat is, akik Nyugat-Európában vagy Amerikában évtizedek óta ismertek és elismertek, Magyarországon azonban eddig nem vagy alig jelent meg könyvük (például Eric Carle, Alona Frankel, Lila Prap. Julia Donaldson – Axel Scheffler).

Ennek a hiánynak a pótlására kezdett el 2006-ban a Pozsonyi Pagony fokozatosan áttérni a gyerekkönyvek kiadására, hogy segítsen megtalálni a legizgalmasabb, legtanulságosabb, legszórakoztatóbb olvasmányokat, ezzel családok tízezreit hozzásegítve a minőségi gyerekirodalommal való megismerkedéshez. Az idén 10 éves kiadó szerzői között tudhatják többek között Berg Juditot (Rumini, Panka és Csiribí, Cipelő cicák, Mesék a Tejúton túlról), Czigány Zoltánt (Csoda és Kósza), Szijj Ferencet (Zöldség Anna), Mosonyi Alizt (Pagony Klasszikusok), Finy Petrát (Lámpalány meséi, Bögreúr meséi, A tesó-ügy), Bagossy Lászlót (A Sötétben Látó Tündér), Tasnádi Istvánt (Rozi az égen), Bátky András (Pipogya kötetek), Tandori Dezsőt (Medvék minden mennyiségben) vagy a József Attila-díjjal kitüntetett Kiss Ottót (Emese almája) és a Bródy-díjjal kitüntetett Máté Angit. Illusztrátoraik, a teljesség igénye nélkül Marék Veronika (Boribon-sorozat), Bartos Erika (Bogyó és Babóca-sorozat), Takács Mari (Friss tinta!, A Sötétben Látó Tündér), Paulovkin Boglárka (Róka és Egér), Gyöngyösi Adrienn (Lámpalány, Altató, Pipogya, a budapesti medve), Baranyai András (Csoda és Kósza, Emese almája), Agócs Írisz (Cipelő Cicák, Jancsi és Juliska, Maszat), Molnár Jacqueline (Piroska és a farkas), Pásztohy Panka (Panka és Csiribí-sorozat), Szulyovszky Sarolta (Volt egyszer egy).2007 óta minden évben Pagony-könyv nyerte el az IBBY Év Gyerekkönyve Díját (2007-Berg Judit: Rumini; 2008-Czigány Zoltán: Csoda és Kósza, 2009 – Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér: 2010-Máté Angi: Volt egyszer egy), könyveik közül jó néhány bekerült az ajánlott olvasmányok közé, és sok iskolában nagy kedvvel olvassák.

10 év alatt összesen 100 sikeres könyv látott napvilágot a kiadó gondozásában, és most, rendkívüli szülinapi ajánlatként október 22-ig komoly kedvezménnyel vásárolhatjuk meg könyveiket. Részletek a honlapjukon.