Kisgyerek

Mégsem olyan jók a hajtogatós könyvek, mint gondoltuk?

Dr. Jeanne Shinskey egyenesen azt állítja, az 1-2 éves gyerkőcöknek szóló hajtogatós könyvek gátolják a szavak tanulását.
2016. Szeptember 21.

Habár hazánkban sokkal népszerűbbek a leporellók és a kisablakos hajtogatást mellőző, képes kiadványok, számos országban igen népszerűek ezek a könyvek, amelyekről mindeddig úgy vélték a szakemberek, fejleszthetik a pici beszédtanulását.

A brit kutató a szigetországi Pszichológiai Társaság Fejlődéslélektan éves konferenciáján tárta nyilvánosság elé kutatásának eredményét. Ahogy fogalmazott, szerették volna tesztelni, hogy az interakcióra buzdító, képes hajtogatós könyvek valóban hatékonyak-e.

Összesen 31, huszonöt hónapos korú gyermek tanulási folyamatát vizsgálta csapatával, akiket két csoportra osztottak. Mindkét csapat olyan könyvekből tanult, ahol kilenc, étellel kapcsolatos ábrát kellett megtanulni, ám míg a kutatásban résztvevő gyermekek egyik fele hagyományos, addig a másik hajtogatós módszerrel kellett, hogy elsajátítsa az ismereteket.

A zöldségek és gyümölcsök nevéből jelentősen nagyobb százalékkal tanultak meg többet azok a gyerekek, akik a hagyományos könyvből merítkeztek, mint akik a képek alatt található, kihajthatós részből tudták meg az adott étel nevét.

Ahogy dr. Shinskey fogalmazott: – Ezek a könyvek borzasztóan népszerűek a szülők körében, hisz sokan gondolják úgy, az olvasás melletti interakció, a hajtogatás egy olyan plusz élményt ad, ami még jobban segíti a beszédtanulást. A valóság viszont azt mutatja, hogy a gyerekek sokkal inkább a könyvek játékos mivoltára koncentrálnak az ábrák hajtogatása közben, mintsem az új ismeretek elsajátítására – mondta.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem hasznosak ezek a könyvek, csak azt, hogy a “közönséges” könyvekhez képest a beszédfejlesztés szempontjából nem biztosítanak előnyt, sőt. A gyerekek számára az interakció miatt nagyon vonzó játék a kihajthatós könyv, az ismeretek elsajátításában sokat segíthet. Nem beszélve arról, hogy összevetve a tévével sokkal minőségibb szórakozást nyújt. S ha a szülő is beszélget a kis ablakok nyitogatása közben, akkor fejlődik a gyerek kommunikációs készsége, és a szókincse is.

(Forrás: Medicalnewstoday)