Mandulás-mazsolás-mézes mákosguba
Hozzávalók
6 kissé szikkadt, teljes kiőrlésű, élesztőmentes bio-kifli
2 dkg vaj
1 liter mandulatej
egy rúd vanília
három tojás sárgája
5-6 evőkanál méz
egy citrom héja
10 dkg mazsola
20 dkg mák
10 dkg mandula
juharszirup
A mandulatejet közepes lángon főzöm a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal. Közben a tojás sárgáját kikeverem a mézzel. Egy tűzálló tálat kivajazok, a kifliket kétcentis karikákra vágom, egy réteget lerakok a tál aljára, és megszórom a mazsola felével. A felforrósodott mandulatejet hozzádolgozom a mézes tojáshoz. A masszát visszateszem a tűzre, és állandó keverés mellett besűrítem. Belereszelem a citrom héját. A vaníliás-mézes mandulatej felét rákanalazom a mazsolás kiflikre, majd a darált mák felét elosztom rajta. A kiflik másik felét is lerétegzem, megszórom a mazsola felével. Végül a mandulát késsel durvára aprítom, megszórom vele a tálat, meglocsolom kevés juharsziruppal is, és az egészet 20-25 percre betolom a 180 fokos sütőbe. További recepteket itt találsz.