Kisgyerek

A retro mákosguba

Minden gyerek kedvence a mákos guba. Kicsit felfrissítve a receptet, egészségesebbé tehetjük az ételt.
2012. Augusztus 02.

Mandulás-mazsolás-mézes mákosguba

Hozzávalók

6 kissé szikkadt, teljes kiőrlésű, élesztőmentes bio-kifli

2 dkg vaj

1 liter mandulatej

egy rúd vanília

három tojás sárgája

5-6 evőkanál méz

egy citrom héja

10 dkg mazsola

20 dkg mák

10 dkg mandula

juharszirup

A mandulatejet közepes lángon főzöm a vaníliarúd kikapart magjával és a rúddal. Közben a tojás sárgáját kikeverem a mézzel. Egy tűzálló tálat kivajazok, a kifliket kétcentis karikákra vágom, egy réteget lerakok a tál aljára, és megszórom a mazsola felével. A felforrósodott mandulatejet hozzádolgozom a mézes tojáshoz. A masszát visszateszem a tűzre, és állandó keverés mellett besűrítem. Belereszelem a citrom héját. A vaníliás-mézes mandulatej felét rákanalazom a mazsolás kiflikre, majd a darált mák felét elosztom rajta. A kiflik másik felét is lerétegzem, megszórom a mazsola felével. Végül a mandulát késsel durvára aprítom, megszórom vele a tálat, meglocsolom kevés juharsziruppal is, és az egészet 20-25 percre betolom a 180 fokos sütőbe. További recepteket itt találsz.

A retro mákosguba