Kisgyerek

A termékenységi mutatóink nem rosszabbak az EU-s átlagnál

Nem a pénzosztástól és az adókedvezményektől születik több gyerek - állítja egy átfogó kutatás.
2019. Július 08.
Nem a harmadik, az első a lényeg

A kormány családtámogatási rendszere eddig nem sokat segített abban, hogy több gyerek szülessen – erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság tanulmánya. Népesedési kutatók régóta figyelmeztetnek arra, hogy a pénzosztós családpolitika egyáltalán nem biztos, hogy meghozza a kívánt eredményt.

Magyarország termékenységi mutatói egyáltalán nem rosszabbak, mint az Európai Unió átlaga, sőt az erős középmezőnyben szerepelünk, a termékenységi mutatónk jelenleg 1,53 körül alakul. Európában a franciák rendelkeznek a legjobb mutatókkal, náluk ez a szám 1,9, de még így is alatta vannak annak, amit ahhoz szükséges, hogy egy ország népessége újratermelje saját magát (2,1) – összegez a hvg.hu cikke.

A termékenységi mutatók növekedéséhez világszerte több válasz is van, valahol megpróbálnak beavatkozni a népesedési mutatókba, máshol a fenntarthatóságra törekszenek. Dérer Patrícia, a Göteborgi Egyetem tudományos munkatársa ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás egy újabb szempontot hoz be a népesedés kérdésébe: a legújabb felmérések szerint, ha világszerte minden nőnek fél gyermekkel több utódja születik, akkor a következő évtizedekben a globális széndioxid-kibocsátás 60 százalékkal nő. Ha viszont fél gyermekkel kevesebbet szülnek, akkor a károsanyag-kibocsátás 40 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki egy gyermekkel kevesebbet vállal, akkor a klímaváltozás szempontjából ez egy nagyon hatékony módszer lehetne.

Ha kevés gyerek születik, akkor csökken a népesség, az, hogy ez fenntarthatóság szempontjából mit is jelent, vita tárgya. A Fidesz-kormány azonban ha nem is túl eredményesen, de azt tűzte ki céljául, hogy segítse a gyermekvállalást.

A HÉTFA kutatóintézet és elemző központ tanulmányából az derült ki, hogy bár a Fidesz családpolitikának vannak olyan elemei, amelyek pozitívan befolyásolják a születésszámot, a teljes rendszernek összességében igen alacsony a hatása.

“A női foglalkoztatást segítő intézkedések, a bölcsődei férőhelyek növelése, az elérhető munkajövedelem növekedése, a lakásvásárlási támogatások, vagy akár a családi adókedvezmény, ha nem is kiugró mértékben, de pozitív hatással vannak a születésszámra” – idézi a hvg.hu Szabó-Morvai Ágnes, az intézet vezető kutatóját.

A kutató arra is rámutatott, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer leginkább a harmadik gyerek megszületését ösztönzi, pedig az elsőnek kellene megszületnie, ebben viszont az anya munkahelyi helyzete a döntő és nem az állami támogatás. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert az első gyerek vállalása kitolódott, és minél később születik meg az első gyerek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egynél nem is születik majd több gyerek a családban.

“Ha az anyának van biztos állása és jók a kilátásai arra, hogy vissza tud térni a munkaerőpiacra, sokkal bátrabban vállalják be az első, majd a második gyermeket” – mondta a kutató.

A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy nem az ingyen autó vagy a többgyerekeseket előnybe helyező támogatások miatt fog több gyerek születni, hanem a nők foglalkoztatása miatt, akkor vállalnak több gyereket a nők, ha biztosított a későbbi megélhetés.

Szabó-Morvai Ágnes szerint a nők többségének választania kell, ha anya akar lenni: vagy gyermeket vállal vagy munkát. Sok család életében a kettő között alapvető ellentmondás áll, mert a szüléssel a nők hosszú időre kiesnek a munkaerőpiacról, és minél később mennek vissza, annál alacsonyabb lesz a keresetük. Éppen ezért az elérhető és megfizethető bölcsődék, a rugalmas foglalkoztatás pozitív intézkedések.

Szabó-Morvai Ágnes erre egy példát is felhozott: a most tavasszal meghirdetett családvédelmi akcióterv egyik célja az, hogy a bölcsődei férőhelyek száma 45 ezerről 70 ezerre nőjön. A kutatók becslése alapján ennek köszönhetően körülbelül 5400 gyermekkel születhet majd több az országban. Hasonlóan pozitív hatása lehet a lakásépítési támogatásoknak, és a nettó jövedelem emelésének is, a készpénzes támogatások esetében azonban nem tudtak ilyen hatást kimutatni.

Mindezek mellett fontos kiemelni az is, hogy az egyszülős családok esetében több mint a duplája a szegénység kockázata, mint ott, ahol mindkét szülő jelen van.

“Hacsak hirtelen nem kezd el mindenki gyermeket vállalni, a születésszám a jelenlegi helyzetben vagy stagnál, vagy enyhén csökkenni fog. Ha pedig az ő gyermekvállalási kedvük is visszaesik, semmiképpen nem kerülhetjük el a jelentős csökkenést” – figyelmeztet Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu