Kisgyerek

A világ legnagyobb kártyavárát építette meg egy kamasz

Világrekorder lett a tizenötéves fiú a kártyavárával.
2023. Október 10.
(Fotó forrása: Videórészlet - Guinness World Records/YouTube)

Egy india diák, a tizenöt éves Arnav Daga 143 000 kártyából építette fel a világ legnagyobb kártya-építményét – bármiféle ragasztás nélkül. A négy épületből álló alkotás 12,21 méter hosszú, 5,08 méter széles és 3,47 méter magas – a felépítése negyvenegy napot vett igénybe, számolt be róla a Guiness World Records. A négy építmény egy-egy ikonikus épület a fiú szülővárosából, Kolkataból: az Írók Épülete, a Shaheed Minar emlékmű, a Salt Lake Stadion és a Szent Pál-katedrális. Arnav mindegyik épületet meglátogatta és alaposan tanulmányozta az építészetüket.

Az oldal videót is osztott meg az építésről és az alkotásokról:

 

A korábbi rekorder az amerikai Bryan Berg, akinek makaói szálloda másolata 10,39 méter hosszú, 3,54 méter széles és 2,88 méter magas volt.

A tizenötéves új világrekorder szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy megtalálja a megfelelő helyet az építéshez: magas, sík padlójú helyszínt, ahol nincs igazán légáramlat. Az ideális helyiségben felrajzolta mind a négy épület alapját, és az építési technikát is kitalálta, de az alapos tervezés ellenére is sokat kellett rögtönöznie, amikor problémák merültek fel. Ilyen volt például, amikor a katedrális részben összeomlott, vagy a Shaheed Mina ledőlt.

Arnav nyolcéves kora óta épít kártyavárakat, és a Covid miatti lezárásokkor kezdett komolyabban foglalkozni a hobbyjával. Ekkor megépítette például az Empire State Building mását is, ami a padlótól a plafonig ért.

„A három évnyi kemény munka és gyakorlás a kisebb épületek elkészítése során javította a készségeimet, és önbizalmat adott a világrekord megkísérléséhez” – mondta a fiú. „Határozottan lenyűgöző, és olyan érzés, mint egy valóra vált álom, amit még 2020-ban láttam.”