Trend

Új Rubik-kocka világrekord: alig több mint három másodperc alatt rakta ki a kockát egy fiú

Lenyűgöző új világrekord született a Rubik-kocka kirakásában: az amerikai Max Park alig több mint három másodperc alatt rakta ki a kockát.
2023. Június 17.
max park
(Kép forrása: Guinness World Records/YouTube)

Csupán 3,13 másodpercre volt szüksége az amerikai Max Park-nak ahhoz, hogy kirakja a 3x3x3-as Rubik-kockát, ezzel az eredménnyel pedig bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A 21 éves játékos a kínai Yusheng Du 2018-ban felállított rekordját döntötte meg, ami 3,47 másodperces eredmény volt, számolt be róla a The Guardian.

Park már korábban is több világrekordot elért a különböző Rubik-kocka kirakásokban: a 4x4x4-es, az 5x5x5-ös, a 6x6x6-os és a 7x7x7-es kockákkal is. A mostani, 3x3x3-as kirakási rekordot a fiú édesapja, Schwan Park a „krémek krémjének” nevezte.

Az elképesztő rekordról a hétvégi kaliforniai versenyen videó is készült, amit a Guinness World Records csatornáján osztottak meg:

 

A Rubik-világrekorder szerepel egy Netflix dokumentumfilmben is, a 2020-as The Speed Cubers-ben, amit a leggyorsabb Rubik-kocka kirakókról készítettetek.

Park-ot kétéves korában autizmussal diagnosztizálták, és szülei a Rubik-kockával való játékra bíztatták, hogy fejleszteni tudja a finommotorikáját. A játék terápiás használata mellett pedig később, a versenyek adta helyzetekben a szociális készségeit is jól tudta fejleszteni.

A 21 éves rekorder a Rubik-kocka hivatalos nagykövete címet is megkapta. Park mottója: „Ne gondolkodj, csak rakd ki”.

A Rubik-kocka kirakás mára hatalmas versenysporttá nőtte ki magát. Nemrégiben a Gyerekszoba.hu is beszámolt a kilencéves Yiheng Wang-ról, aki a kirakásnak abban a változatában lett világrekorder, amelyikben ötször egymás után kell kirakni a kockát, és a három középidőből vonnak átlagot. Ez Wang-nál 4,69 másodperc volt, amivel éppen Max Park és a lengyel Tymon Kolasińsk korábbi 4,86 másodperces rekordját döntötte meg ebben a számban.