Trend

9 éves fiú a Rubik-kocka kirakásának új világrekordere – egy elképesztő magyar játék

Hihetetlenül gyorsan rakja ki a Rubik-kockát az új, fiatal rekorder.
2023. Március 29.
(Fotó: Limitless Cuber/YouTube)

A színes Rubik-kocka kirakása nem csupán egy izgalmas logikai játék, hanem mára versenysporttá is vált, és számos kategóriájában születtek már elképesztő rekordok.

Egy 9 éves kínai kisfiú most megdöntötte annak a változatnak a világrekordját, amely során van lehetőség kézbe venni és átnézni a kockát a kirakás előtt. Yiheng Wang átlagosan 4,69 másodperc alatt rendezte a színes csempéket a megfelelő oldalra, számolt be róla a Firstclass.hu.

A kisfiú ezzel a korábbi holtversenyben világelső amerikai Max Park és lengyel Tymon Kolasińsk által felállított 4,86 másodperces rekordot döntötte meg.

A rekordkísérlet során öt alkalommal kell kiraknia egy összekevert Rubik-kockát a játékosoknak. Ezt követően a leggyorsabb és a leglassabb időt kiveszik a számításból, és a további három időből középső háromból vonnak átlagot. A 9 éves Wang esetében a részidők is egészen hihetetlenek voltak: 4,35 másodperc; 3,90 másodperc; 4,41 másodperc; 5,31 másodperc és 6,16 másodperc.

A rekordról videó is készült, így láthatjuk, hogy a kisfiúnak valóban csak néhány szempillantásnyi időbe telik, amíg kirakja a Rubik-kockát.

Egy fantasztikus játék

A Rubik-kocka eredetileg egy olyan eszköznek készült, ami a térbeli mozgásokat tudja szemléltetni. Rubik Ernő, aki építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán, a háromdimenziós geometriát akarta bemutatni az eszközzel a hallgatóknak. Azt, hogy a kocka egy jó logikai játék is lehet, csak azután ismerte fel a megalkotója, hogy az elnyerte a végleges konstrukcióját és formáját.

Kezdetben a Rubik-kocka feltalálója egy 2×2-es kockát szeretett volna megalkotni, viszont ezt nem tudta úgy összeállítani, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen.

Az 1974-ben feltalált játék neve sem Rubik-kocka volt eredetileg, hanem Bűvös kocka, angolul Magic Cube. Ezt 1980-ban változtatta meg az Ideal Toy, a játék nemzetközi terjesztője.

Az eredeti 3x3x3-as Rubik-kockának nem kevesebb, mint 43 252 003 274 489 856 000 kombinációja van, vagyis több, mint 43 kvintillió!

Tekintve az elképesztő variációkat, nem meglepő, hogy a „bűvös kockához” kirakási útmutatók is készültek. Az egyik első útmutató könyvet (a címe You Can Do the Cube) egy 13 éves fiú, Patrick Bossert adta ki 1981-ben.

A Rubik-kocka kirakásával való versenyzés sem számít mai találmánynak, ugyanis már 1982-ben megrendezték az első nagyobb versenyt, a Rubik-kocka világbajnokságot Budapesten.

Források: sztnh.gov.hu, artofproblemsolving.com, worldcubeassociation.org, cubelelo.com

Ha kíváncsi vagy egy másik egészen bámulatos Rubik-kocka világrekordra, nézd meg az alábbi, tavalyi videót is: ebben Li Zhihao három és fél perc alatt három Rubik-kockát rak ki úgy, hogy közben zsonglőrködik a kockákkal!