Kisgyerek

AIDS: A fejlődés ellenére nincs vége a harcnak

15 százalékkal csökkent az új fertőzések száma, és 22 százalékkal a halálozási arány, a gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek. Hogyan lehetséges mindez?
2011. December 01.

A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése szerint az AIDS ellenes kampányok 15 százalékos csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22 százalékos csökkenést az AIDS-el kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben.

Úgy tűnik, a HIV/AIDS megelőzésébe és kezelésébe fektetett hosszú távú befektetések kezdenek megtérülni. „A világnak tíz évébe telt, hogy eljusson idáig” –mondta Gottfried Hirnschall, a WHO HIV osztályának igazgatója. „ Közel állunk ahhoz, hogy legyőzzük a kórt, de ez csak akkor sikerülhet, ha felgyorsítjuk a folyamatot a következő évtizedben.”

„A gazdasági megszorítások idején különösen fontos lesz, hogy gyorsan alkalmazzunk új tudományos eredményeket, technológiákat és módszereket, melyek növelik a HIV programok hatékonyságát.”

Helyzetkép

• A HIV szűréshez való jobb hozzáférés eredményeként 2005-ben még csak a Kelet-és Dél-Afrikában élő terhes nők 14%-a, míg 2010-ben már 61%-uk vehetett részt szűrésen és HIV tanácsadáson.

• A WHO, az UNAIDS és az UNICEF 2015-ig szeretné elérni, hogy ne szülessen HIV-fertőzött gyermek, azaz megakadályozni, hogy a HIV-fertőzött nők megfertőzzék születendő gyermeküket. 2010-ben az érintett várandós nők közel fele (48%-a) kapott hatékony gyógyszereket, hogy meggátolják a vírus anyáról gyermekre történő átterjedését.

• 2010-ben 2,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon. Jelenleg 34 millió HIV-fertőzött él a Földön. Az AIDS okozta halálozás aránya 2005 óta fokozatosan csökkent: 2,2 millióról 1,8-ra. A csökkenést részben a fertőzés terjedésének lassulása, részben pedig az antiretrovirális kezelés szélesebb körű alkalmazása okozza. Az antiretrovirális kezelés (ART), mely nem csak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítja , hanem a fertőzés további terjedését is megállítja, már 6,65 millió ember, a rászorulkók 47 százaléka számára érhető el az alacsony- és közepes nemzeti jövedelmű országok közül.

• Minél egészségesebb egy ember, annál jobban teljesít a gazdaságban ed. A jelentés kimondja, hogy a HIV-vel kapcsolatos egészségügyi szolgáltatásokba történő befektetés akár 3 milliárd USA dollár nyereséget hozhat 2020-ig, többet mint az ART programokbadig befektetett összeg.

Az antiretrovirális kezelésre szorulók fele még mindig nem jut hozzá a szolgáltatáshoz az alacsony- és közepes jövedelmű országokban. Sokan közülük azt sem tudják, hogy egyáltalán HIV-pozitívak. Aggasztóan magas a HIV-fertőzöttek aránya a rizikócsoportokban: a szexmunkások, a homoszexuálisok és az intravénás droghasználók között. A tanzániai Dar es Salaamban például a szexmunkások 32 százaléka, Szentpéterváron az intravénás droghasználók 57 százaléka HIV-fertőzött.

Világszerte a HIV-el élő 15-24 évesek jelentős többsége nő. Ez az arány a Szaharától délre még magasabb, ott a lányok és fiatal nők a fertőzött fiatalok 71 százalékát teszik ki. Ők azok, akiket a megelőzést szolgáló programok lényegében nem érnek el.

Oroszország és Ukrajna vezet

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a HIV fertőzöttek több mint 60 százaléka intravénás droghasználó.Annak ellenére, hogy a jobb szolgáltatásoknak köszönhetően 350.000 esetben sikerült megakadályozni azt, hogy az anya átvigye magzatára a HIV fertőzést, 3,4 millió gyerek él HIV-el, közülük sokan semmiféle kezelésben nem részesülnek. 2010-ben négy fertőzött gyerekből mindössze egy kapott kezelést az alacsony és közép jövedelmű országokban, míg ugyanez az arány felnőttek esetében 2:1.

„Míg jelentős eredményeket értünk el a felnőttek kezelését, megóvását és segítését illetően, meg kell jegyezzük, hogy a gyerekek ellátása terén már korántsem ilyen jók az eredmények” –mondta Leila Pakkala, az UNICEF genfi regionális irodájának igazgatója.

A jelentés szerint Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerikában 2004 óta stabil a helyzet, az új fertőzések nagy része az USA-ban történt. Kelet-Európa és Közép-Ázsia azonban erőteljes növekedést mutat a HIV fertőzések terén. Az elmúlt évtizedben az új fertőzések aránya 250 százalékkal nőtt. Az új esetek 90 százalékát Oroszországban és Ukrajnában diagnosztizálják. A régióban az antiretrovirális kezelésekhez való hozzáférése nagyon alacsony, mindössze 23 százalék.

A teljes riport letölthető innen.

Forrás: UNICEF