Kisgyerek

Ajándékért eszik?

A rosszul evő gyerekek szülei sokszor egyre kétségbeesettebben próbálják rávenni gyereküket az evésre, és ennek érdekében számos olyan dologhoz folyamodnak, ami idővel éppen a jó evés akadálya lesz.
2008. Január 26.
kisgyerek eszik
Fotó: Getty Images

A napi öt étkezésre nagyjából mindig ugyanabban az időben kerüljön sor. Ilyenkor a család otthon lévő tagjai rövid időre mindannyian üljenek asztalhoz. Ezenkívül semmit és semmilyen alkalomból ne együnk – még Túró Rudit se vásárlás közben!

Innivalónak vizet vagy édesítetlen gyümölcsteát kínáljunk. Ne is tartsunk a lakásban édességet, csipszet, kekszet, más, egészségre ártalmas nyalánkságot. Egyszerre többfélét, de keveset tegyünk a gyerek tányérjára (például pár falat sült húst, egy kanál krumplipürét, néhány karika párolt répát, kiskanálnyi zöldborsót). Így találhat magának valamit, amit megkíván.

Ne kényszerítsük evésre! Nem baj, ha nem eszi meg, amit a tányérjára tettünk. Zsörtölődés nélkül álljunk fel az asztaltól, hátha a következő étkezésnél eszik valamit. Fontos, hogy addig innivalón kívül ne kapjon semmit. Jó néhány következetes hónap után várható csak egy kis javulás. Ne vegyük el a kedvét az evéstől veszekedéssel, szidással, dicsérjük meg, ha szépen evett, ám ezért nem jár külön jutalom. Az evés élvezetes dolog, nem keserű kötelesség!

Hogyan lesz jó evő?

Asztalnál ülve étkezzünk, lehetőleg a család többi tagjával együtt. Menet, játék közben, autózásnál, tévézésnél ne eszegessünk. Az evéssel éhségünket csillapítjuk, nyűgösködés, unatkozás ellen ne adjunk ropit, kiflivéget. Ha folyamatosan eszegetne, nem tapasztalhatná meg az éhség-telítettség érzését. Aludni is csak álmosan lehet. Enni is akkor fog jóízűen, ha éhes. Hagyjuk megéhezni! A kisétkűeknek minden étkezésnél elég néhány falat, a köztes időben ne kínáljunk semmit.

Tapintatosan tereljük az asztal felé. Kicsit várhatunk, ha éppen belemerült a játékba. Vigyük magunkkal a macit, babát is az asztalhoz, hagy egyenek azok is.

Hároméves kor alatt gyakori, hogy az ételféleségeket külön-külön megeszi a gyerek. Adjuk akkor egymás mellett elrendezve a tányéron a főtt répakarikát, főtt krumplit, húsfalatot, a vajas kenyér mellé a sajtot, paradicsomot.

Szívesen eszik paradicsomot, almát, répát, ha maga szedheti le, húzhatja ki a földből. Teremtsünk lehetőséget arra, hogy lássa, honnan valók az ételek (nem a piacról, üzletből).

Egyáltalán ne tartsunk otthon édességet, csipszet, szénsavas, cukros italokat, és ezek ne is kerüljenek fel a kisgyerek étlapjára.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit tegyek? Rossz evő a gyerek!

Nem eszi meg a zöldséget!

Főzve játszunk, játszva főzünk

Nyitókép: Getty Images

Forrás: Kismama magazin