Kisgyerek

Ásványi sók, nyomelemek: ezért hasznosak a babának

Ásványi sók, nyomelemek: tudjuk, hogy szükségesek csemeténk fejlődéséhez, de nem mindegyik, és nem korlátlan mennyiségben. Nézzük az ideális palettát!
2023. Február 23.
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az első fontos csoportot a természetes mikroanyagok között az ásványi anyagok, ásványi sók alkotják. Más területekről ismerősek lehetnek, de a picik szervezetében speciális a szerepük.

Kalcium

A legnagyobb mértékben erre van szüksége a fejlődő szervezetnek. A foszfáttal együtt ugyanis ez alkotja a csontokat, fogakat. De az egészséges szívműködéshez és idegekhez is szükségünk van rá. Részt vesz a vasanyagcserében, a véralvadásban, de még fájdalomcsillapító hatása is van, ez fontos lehet hasfájós, fogfájós babáknak. Mindemellett enzimek, vitaminok, hormonok működésében is van része.
Fő forrásai: tejtermékek, tojás, húsfélék, hüvelyesek, gomba

Foszfor

Ez az elem az erő és energia fontos forrása, úgyhogy izgő-mozgó piciknek elengedhetetlen. A zsír és a keményítő szervezeten belüli mozgását segíti, de tulajdonképpen minden kémiai folyamatban ott van, legyen az idegműködés vagy csontépítés, szívdobogás. Az izommunka során nélkülözhetetlen a szénhidrát-anyagcserében.
Fő forrása: halfélék

Kálium

Elsősorban a vérnyomásra van pozitív hatása, a vér pedig ugyebár magát az életet jelenti. De szerepe van az izom-ideg-ingerlékenységben, ami a mozgásfejlődésben kulcsfontosságú. A szénhidrát-anyagcserével pedigsegít abban, hogy elegendő energiája legyen a legkisebbeknek.
Fő forrásai: kakaó, gabona, zöldségek, hús, tojás

Nátrium

A nátriumról egyből a konyhasóra asszociálunk, és valóban annak egyik összetevőjéről van szó. Ez persze nem jelenti azt, hogy káros lenne, sőt! Szerepe van mind a folyadékháztartásban, mind a testsúlyszabályozásban, vagyis befolyásolja, hogy kisgyerekünk aktuálisan milyen paraméretekkel rendelkezik. Bár a túlzott sófogyasztás valóban hátrányos, egy bizonyos minimális nátriummennyiség épp hogy létszükséglet.
Fő forrásai: zöldségek, szalámik, sajtok

Magnézium

Védi az idegeket, részt vesz az izommunkában és a cukor energiává alakításában. Vagyis szintén az energiafolyamatok aktív tartozéka.
Fő forrásai: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonák

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Kén

Szervezetünk alapköve, hiszen a fehérjék felépítésében vesz részt: nincs nélküle növekedés, ha fejlődőben lévő szervezetről van szó.
Fő forrásai: hús, tojás, gabonák, gyümölcsök

A létfontosságú alkotóelemek közé tartoznak a nyomelemek is. Mint nevük is mutatja, szervezetünk nagyon kis mennyiségben igényli a jelenlétüket, de azért még nagyon is szükségünk van rájuk. Mind felnőtt, mind babakorban.

Vas

Vérünk fontos alkotója, hiszen szükséges a hemoglobin-képződéshez. Ez szállítja az oxigént a sejtekhez, vagyis minden élet forrása. Segíti a gyerekek megfelelő növekedését, fejlődését, de összességében edzettebbé, ellenállóbbá tesz. Nagy szükség van erre abban az időszakban, amikor egy kisgyerek közösségbe kerül – ekkor a vas még a kimerültséget is segít megelőzni egy hosszú, játékkal töltött napon.
Fő forrásai: húsok, máj, leveles zöldségek, diófélék, tojássárgája

Cink

Bőrünk részben a cinktől lesz egészséges, de akkor is segítségére van a piciknek, ha egy horzsolás, sérülés utáni sebgyógyulásra van szükség. Erősíti az immunrendszert, így kevésbé kell tartanunk megbetegedéstől. A hormontermelésben is szerepet játszik.
Fő forrásai: növények, vörös húsok, kukorica, bab, dió

Réz

A réz is immunerősítő, hiszen antitestek képzését segíti, emellett a vas hasznosulásához is hozzátesz. Oxigénátvivő enzimként részt vesz a sejtlégzésben, vele nagyobb teljesítményre képesek kicsik és nagyok.
Fő forrásai: hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáru, olajos magvak

Jód

Csak egyetlen helyen van szükségük rá a babáknak, de ott nagyon lényeges, ez pedig a pajzsmirigy-működés. A jód ugyanis az itt termelődő hormonok építőeleme.
Fő forrásai: tengeri halak, kenyér, saláta, uborka

Mangán

Nehéz olyan testi folyamatot mondani, amiben valahogyan ne lenne képben a mangán. Zsírsavak mozgása, koleszterin-, szénhidrát vagy fehérje-anyagcsere: mindben nélkülözhetetlen. Emellett más mikrotápanyagok felszívódását segíti. Ha elegendő mangánhoz jut a kicsink, akkor nagy eséllyel egészségesek lesznek a csontjai, idegei, ízületei, de még a bőrnek is számít ez az elem.
Fő forrásai: olajos magvak, gabonafélék, csírák

Kobalt

Szintén egy mikroelem, amire kismértékben ugyan, de nagy szükségünk van. Vörösvérsejtek képződése, nukleinsavak szintézise, az idegszálak védőrétegének kiépítése: csak néhány példa a fontos funkciókra. Ott van a gyerekek májában, tüdejében, veséjében, ennek köszönhető, hogy a vérszegénységgel szemben védelmet élveznek.
Fő forrásai: tej, vaj, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, burgonya, paradicsom, spenót