Kisgyerek

Átszervezik a gyermek sürgősségi ellátást

Hét centrumba szervezi a kormányzat a gyerekek sürgősségi és baleseti ellátását, az átalakítást már el is kezdték - tudta meg a Népszava. Gyorsabb, hatékonyabb ellátást várnak.
2019. Június 03.
Átszervezik a gyermek sürgősségi ellátást

Hét centrumba szervezi a kormányzat a gyerekek sürgősségi és baleseti ellátását, az átalakítást már el is kezdték – tudta meg a Népszava. A program – ami 14 milliárdba kerül – célja, hogy legfeljebb 90 percen belül minden gyerek hozzájusson a legkorszerűbb ellátáshoz.

Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Népszavának elmondta, hogy évek óta folyik egy szakmai munka – a gyermeksebészek, a traumatológusok, a gyermek- és felnőtt sürgősségi ellátók kezdeményezésére – amely a hatékonyabb gyermek baleseti ellátást célozta meg.

Az átszervezéssel egy hálózat készül több fővárosi és öt vidéki – győri, debreceni, szegedi, miskolci, pécsi – centrum kialakításával, ahol egy helyen elérhető lesz valamennyi szükséges orvosi ellátás a legsúlyosabb balesetes sérülések kezelésére.

Velkey György elmondta, hogy a tervezett fővárosi gyermeksürgősségi rendszernek még van néhány bizonytalan pontja, így például egyelőre nem tudni, lesz-e gyermeksürgősségi központ az új szuperkórházban, a Dél-Budai Centrumban, és még kérdéses, milyen folyamatosan működő kiegészítő egységeket terveznek a Szent János kórházba, de nagyobb lesz az esélye a gyorsabb, hatékonyabb ellátásnak. Még így is marad majd több olyan orvosszakmai terület, mint például a speciális szemészeti ellátás, vagy az egyes arc-szájtraumák ellátása, ami továbbra is a felnőtt szakcentrumoknál marad.

A főigazgató szerint még a legjobb rendszerben, akár az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában is előfordulhatnak hosszú várakozások kevésbé súlyos esetekben.

A hét nagy centrum, amelyből a győrit már megnyitották, kiegészül további területi ellátókkal. Így a centrumokig csak a legbonyolultabb eseteket kell eljuttatniuk a mentőknek, akik, ha csak lehet, helikopterrel szállítanak. A program hozadéka, hogy a jövőben úgynevezett gyermeksürgősségi és gyermek baleseti sebészeti szakorvosképzés is indul.

A főigazgató szerint ahhoz, hogy rövidebb legyen a várakozási idő, a lakosságnak is tennie kell, sokan olyan problémával (pl. hőemelkedés) keresik fel a sürgősségi ambulanciát, ami nem igényel sürgősségi ellátást. A banális, nem akut esetekkel érdemesebb a házi gyermekorvoshoz vagy a szakrendelőbe menni, mert itt a súlyos betegek mellől kell olykor odahívni valakit – magyarázta a főigazgató. Példaként megemlítette: a csecsemőkoron túli gyermekkel nem a sürgősségikre kell rohanni a más jelentősebb tünet – kiszáradás, elesettség nélkül – jelentkező lázzal, hányással, köhögéssel, ellenben sietni kell a sürgősségire a vérző sérülésekkel, a deformálódott végtagokkal, koponyasérülésekkel, eszméletzavarral, fokozódó hasfájással, mérgezéssel vagy a lázas, bágyadt csecsemővel.

Közeledik a nyári szünet, sok a baleset ilyenkor, de Velkey szerint sok az elkerülhető sérülések száma. Példaként említette, hogy nyílt töréshez vezethet például, ha a gyereket bicikli csomagtartóján, megfelelő ülés nélkül, terpesztett lábbal utaztatják. A végtagjai ugyanis a küllők közé akadhatnak. Előfordulnak a bukósisak hiánya miatti koponyasérülések. Előfordul az is, hogy a forróságban nem kap eleget inni a hasmenéses kicsi, és kiszárad. Velkey György szerint ezek javarészt egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. A leggyakrabban az egy-három évesek rántanak magukra forró folyadékot. A kamaszok újabban fölmásznak a vonatok tetejére szelfizni, és a magasfeszültségtől szenvednek életveszélyes sérüléseket.

Forrás: Népszava