Kisgyerek

Az oltás véd jobban, vagy ha átesünk a COVID-on?

Neves professzorok fejtették ki álláspontjukat a koronavírusról, az elhúzódó COVID-betegségről és a vakcinákról a KOVIDők online térben megrendezett kerekasztal-beszélgetésén.
2021. Március 02.
Mi véd jobban, ha elkaptuk a COVID-ot vagy ha megkaptuk az oltást? (Fotó: Getty Images)

Merkely Béla szerint ha korlátlanul fertőződhetne mindenki, és nem tartanák be a restriktív intézkedéseket, akár a lakosság 80-100%-a is megbetegedhet, és csak az idő kérdése lenne, hogy ki mikor betegszik meg – ennek következtében az egyedüli megoldás az, hogy ha a védettséget nem egy megbetegedésen keresztül, hanem egy oltáson keresztül szerezzük meg.

A Semmelweis egyetem rekotora ezt a KOVIDők ismeretterjesztő Facebook-oldal február 18-án közvetített élő kerekasztal-beszélgetésén mondta el, melyen az elhúzódó COVID-betegségről és a világszerte egyre több embert megbetegítő vírusmutánsokról beszélt három neves professzor. A beszélgetésen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Jakab Ferenc, virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője, és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos vett részt.

Jakab Ferenc az oltással kapcsolatban megfogalmazott két álláspontot, melyek szerint egyrészt az a jó vakcina, ami elérhető, véd, és megbízható. Másrészt, hogy bármelyik vakcina jobb, mint a fertőzést megkapni, kórházba kerülni, lélegeztető gépre kerülni, és esetleg belehalni a betegségbe. “Jelenleg az elérhető, biztonsággal beadható vakcinák közül mindegyik jó” – mondta el.

Merkely Béla beszélt arról, hogy sokan úgy hiszik, hogy a legerősebb immunitást akkor lehet megszerezni, ha valaki átesik a megbetegedésen, azonban ez nem így van. Szerinte a betegségen átesettnek sokkal nagyobb a “költsége” a beteg szempontjából – a szervrendszeri károsodásokat, az életveszélyes lefolyást és a poszt covid következményeket tekintve, miközben a védettsége enyhébb, mint ha ezt oltóanyaggal kapná. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az antitest számot tekintve (melyet kollégáik körében néztek) körülbelül százszoros az antitest azoknál, akiket beoltottak, szemben azokkal, akik átestek a megbetegedésen.

Szekanecz Zoltán erre reflektálva hozzátette, hogy: “Nem csak az (ellenanyag)titer mérete nagyobb a vakcinánál, hanem úgy néz ki, a sejtes memória védettség is.” Szerinte, ha átesik valaki a fertőzésen, feltehetőleg 3-6 hónapig védett, de valószínűleg a hosszú távú sejtes immunitás jóval hosszabb a vakcina esetén.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a legfontosabb, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság. Merkely Béla véleménye, hogy aki nem lesz beoltva, az előbb-utóbb megkapja a fertőzést, és Jakab Ferenc is egyetértett abban, hogy aki nem oltatja magát, az biztos el fogja kapni előbb-utóbb a fertőzést.

A teljes beszélgetés a KOVIDők Facebook-oldalán nézhető meg: