Kisgyerek

Ekkora az átoltottság a bölcsikben és az ovikban

Vannak olyan kerületek, ahol előírták, de a budapesti önkormányzatok döntő többsége nem vezeti be az óvodákban és bölcsődékben a kötelező oltást.
2021. December 06.
Ekkora az átoltottság a bölcsikben és az ovikban (fotó: Getty Images)

A 24.hu annak járt utána, hogy mekkora az átoltottság a fővárosi óvodákban és bölcsődékben. A lap azt írja, hogy a legtöbb kerület nem tervez kötelező oltást az óvodai és iskolai dolgozóknak, az érintett dolgozók magas átoltottságára hivatkoznak.

A XVI. kerület kormánypárti vezetése december 20-ig adott haladékot az első oltás felvételére az óvodai és bölcsődei dolgozóknak, és a XII. kerület is kötelezővé tette az oltást.

A lap konkrét adatokat az újbudai és a II. kerületi önkormányzattól kapott, előbbinél 94,2 százalék, utóbbinál pedig 80 százalékot meghaladó az átoltottság. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint 80 százalék körül lehet a bölcsődei és óvodai dolgozók átoltottsága. Kispest, Kőbánya, Belváros-Lipótváros önkormányzata nem teszi kötelezővé az oltást, ezt a magas átoltottsággal indokolják. A XIII., a IX. kerületek és Józsefváros90 százalékos vagy a feletti átoltottságról írt. Ezek az adatok azonban nem a bölcsődei és óvodai dolgozókra vonatkoznak, hanem az összes önkormányzati alkalmazottra.

Terézvárostól és Erzsébetvárostól a lap nem kapott adatokat. A VI. kerületben “puha eszközökkel” próbálnak rávenni mindenkit az oltakozásra, a VII. kerületben pedig rendszeresen tesztelik a dolgozókat.

Óbuda vezetése szerint egységes kormányzati intézkedésre lenne szükség, Újpesten pedig arra jutottak a kerületi vezetők, hogy nem kötelezhetik kollégáikat olyan járványügyi döntés meghozatalára, amihez sem szaktudásuk, sem adataik nincsenek. A XVIII. kerületben sem tervezik a kötelező oltások bevezetését,

Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke szerint az óvodákban körülbelül 80 százalékos lehet az átoltottság. A 24.hu-nak elmondta, hogy az államilag fenntartott intézményekben kötelező az oltás felvétele a dolgozóknak, de a magán, önkormányzati és egyházi óvodákban a fenntartó és a munkáltató dönt erről.

“Március 5-én kértük a kormányt, hogy vegyék előre az oltási sorrendben a bölcsődei dolgozókat, így húsvétra már a munkavállalók 75-80 százaléka megkapta az első dózist” – ezt Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta a 24.hu-nak. Az átoltottság becslése szerint most körülbelül 80 százalékos.

Nemcsak Budapesten, hanem általánosságban is elmondható, hogy az önkormányzatok többsége nem vezette be intézményeiben a kötelező oltást, a megyei jogú városok közül például eddig csak Győrben írták elő az oltás felvételét – nyilatkozta Szűcs Viktória.

Forrás: 24.hu