Kisgyerek

Babával a világ körül

A két és fél éves Laila születése után szinte egyszerre kapta meg az útlevelét és az anyakönyvi kivonatát. Csupán három hónapnak kellett eltelnie, hogy hasznát is vegye a fényképes okmánynak.
2008. Február 11.

Egész családunk, beleértve felmenőinket is, az utazás megszállottja. Ráadásul a férjemet hivatása is rendszeresen távoli tájakra szólítja, és ezeket az utazásokat mi sem hagyjuk ki. A férjem hivatalos útjait, ha csak tehetjük, megtoldjuk egy kis felfedezőúttal. Ilyenkor mi is nagyon takarékosan élünk, mint az amatőr utazók többsége. Sokszor nem is szállodában lakunk, hanem a lakóautónkban, vagy sátorozunk. Magunk főzünk, vagy azt esszük, amit a helybeliek az utcán árulnak fillérekért.

Ez az oka annak, hogy két és fél éves kislányunk már tapasztalt utazónak számít. Laila három hónapos korában repült először Európán belül, tíz hónaposan Kis-Ázsiát járta be autóval, kétévesen pedig Délkelet-Ázsiát hátizsákkal. Végigtesztelt több mint nyolc légitársaságot, különböző autókban vizsgálta az utazási komfortot, buszok, vonatok és mindenféle vízi jármű tucatjaival találkozott. Neki köszönhetően nomád életmódunk még tartalmasabb lett.

Még csak a pocakomban növekedett a lányom, de már fáradhatatlanul jártam az itthoni és külhoni könyvesboltokat, hogy időben tájékozódjam a “hogyan utazzunk gyerekkel” kérdésről. Nem sok könyvet találtam erről. Annak, hogy írásra adtam a fejem, természetesen nem az a célja, hogy minden családot a mi odüsszeuszi utunkra tereljünk, inkább az elmúlt években szerzett tapasztalatainkat próbálom meg egyszerűen és érthetően átadni, hogy minél több kisgyerekes családnak segítsünk kimozdulni otthonról.

Csecsemővel, aki még nem kúszik

Előnye

Ha anyatejjel táplálkozik, meg tudjuk óvni a fertőzésektől és az emésztőrendszeri panaszoktól.

Bárhol, bármikor el tud aludni a babakocsijában.

Ha szerencsénk van, még a múzeumlátogatást is végigalussza.

Hatalmas sétákat lehet vele tenni európai városokban, parkokban.

Hátránya

Ha tápszeres a kisbabánk, akkor konyhával ellátott apartman-hotelben szálljunk meg. Ezek általában semmivel sem kerülnek többe, mint a sima szállodák, csupán a reggelit kell magunknak elkészítenünk.

Nehéz túrautakhoz használjunk babahordozó kendőt, ebben szopizni is tud gyaloglás közben.

Mindez még egyszerűen hangzik, ám kérdés, hogyan jutunk el a szebbnél szebb helyekre, amelyek sokszor akár több mint ezer kilométerre lehetnek otthonunktól? Íme két lehetőség:

Autóval

Legyen nálunk csapvíz üvegben, ha le kellene mosnunk a babapopsit vagy a kezünket.

A babaülésre csüngő játékokat tudunk felerősíteni, amelyekkel játszhat a kicsi.

A legjobban az énekelgetés és a mondókák kötik le.

Repülővel

A baba kézipoggyászába tehetjük a pótruhát, a pelenkázáshoz szükséges dolgokat, tépőzárral az ülés fejtámlájához rögzíthető figurát (a Brendon babaáruházban számtalan színben és formában kapható), kedvenc játékát és egy textilkendőt.

A repülőgép le- és felszállásakor keletkező légnyomáskülönbség feszítő fájdalmat okozhat a fülben, ha nem végzünk nyomáskiegyenlítést. A csecsemők szopás közben automatikusan tudnak egyenlíteni, ezért amikor a kifutópálya végére ér a gép, azonnal kezdjünk el szoptatni. Ugyanez érvényes a leszállásra. Ha túl későn kapunk észbe, akkor a picur már a fájdalom miatt utasíthatja el a szopást, és végigvisíthatja a le- vagy felszállást. A nyomáskiegyenlítődést az orrcsepp (tengervizes oldat vagy homeopata orrcsepp) használata is segítheti. Ha két oldalról műanyag poharat illesztünk a füléhez, csökkentjük a nyomást.

A check-in pultnál szóljunk, hogy babakocsink van, amit a repülőnél szeretnénk csak átadni. A gép lépcsőjénél keressünk egy egyenruhást, aki majd intézkedni fog. Érkezésnél szintén a repülő bejáratához kell hozniuk a babakocsit.

A beszállásnál elsőbbséget élveznek a kisgyerekesek.

Lehetőleg még beszállás előtt tegyük tisztába a picit, hiszen a gépben szűk a toalett.

A légikísérőket megkérhetjük, hogy vigyázzanak a picire, amíg a mosdóba megyünk.

Le- és felszálláshoz kicsi biztonsági övet fogunk kapni, amelyet a sajátunkba tudunk belehúzni. Ez lesz a baba öve. Így az ölünkben tudjuk tartani.

A repülőterek és a gépek mindig légkondicionáltak, könnyen megfázhat a pici. Ruházata legyen réteges és laza, sehol se szorítsa el. Figyeljünk, hogy ne izzadjon meg!

Utazóágy

Egyik ajánlatom az összecsukható, nehéz, de stabil Hauck ágy.

A másik egy miniatűr műremek, a Samsonite utazó bébiágya, amely főleg meleg éghajlatra ajánlott. A szúnyoghálóval ellátott kicsi, sátorszerű, pehelysúlyú felépítményt a padlóra kell helyezni.

A szülő is ember

A sikeres utazás titka, hogy próbáljunk meg úgy viselkedni, mintha otthon lennénk. Sziesztázzunk hotelszobánkban, keressük fel a környék játszótereit, esetleg még a helyi bébiúszáshoz is csatlakozhatunk. Ha kifáradunk, töltsünk nyugodtan édes semmittevéssel egy egész napot, még ha egy izgalmas város szívében vagyunk is, rengeteg látnivalóval körülvéve!

Kúszókortól a járókorig

Előnye

Sok mindent meg fog jegyezni abból, amit mesélünk neki.

Eszményi kor kempingbe vinni, vagy bungalót bérelni a tengerparton.

Bele tud kóstolni a helyi specialitásokba.

Más utazók vagy helybéliek szívesen elszórakoztatják egy-egy órára.

Hátránya

A szállodaszobában fel fogja fedezni az összes veszélyes dolgot.

A városlátogatások már szervezést igényelnek.

Esetleg fogzani fog, készüljünk fel rá (rágókarika, homeopata bogyó, lázcsillapító, türelem).

Az utazóágyra még mindig szükségünk lesz. Tudakoljuk meg előre, van-e bébiágy a szállodában!

Autóval:

Találjuk meg gyerekünk ritmusát. Lehet, hogy hajnalban érdemes kivenni az ágyból, és egyből elindulni vele. Nagy esélyünk van arra, hogy délelőtt 11-ig szundikáljon. Így hat-hét órát is tudunk vele autózni!

Legyen nálunk zárható fedelű műanyag doboz a játékaival és egy fűre-földre teríthető játszótakaró!

Repülővel

Jókat fog szórakozni az utastársakkal.

Vegyük le cipőjét a lábáról, és adjunk rá gumitappancsos zoknit a repülés idejére.

Kis tipegőkkel és szobatisztákkal

Előnye

Játszótérre, állatkertbe és uszodákba mehetünk.

Elég nagy ahhoz, hogy akár egzotikus tájakat is megmutassunk neki.

Pillanatok alatt meg fog tanulni pár szót a helyi nyelven.

Játszani tud a helybéli gyerekekkel.

Étrendje már szinte ugyanaz, mint a mienk, ezért egyszerű az ellátása.

Élvezni fogja a különböző közlekedési eszközöket.

Érdemes kis fényképalbumot összeállítani az otthon maradottakról, ez megvigasztalja, ha rosszkedvű.

Utazóágyra valószínűleg nem lesz szükségünk.

Hátránya

Futhatunk utána, nehogy elvesszen.

Csak gyerekbarát étterembe mehetünk vele, ahol eltűrik a kisgyerekeket.

Autóval

Mágneses rajztáblát adhatunk a kezébe.

Bábokkal, kis figurákkal szórakoztathatjuk.

Repülőn

Kétéves kortól saját ülés jár neki! Rossz hír, hogy teljes árat kell fizetnünk a jegyéért, vagy csak csekély kedvezményre számíthatunk.

A nyomáskiegyenlítésre csalafinta módokon kell rávenni. Akkor is működik, ha hatalmasra tátja a száját, vagy ha iszik.

Az ablak mellett van a gyerekek kedvenc helye.

Mutassuk meg neki a repülőgép mosdóját!

Le- és felszálláskor, ha fél, tereljük el a figyelmét!

Utazás vonaton

Nincs könnyű helyzetben, aki kisgyerekével vonaton kénytelen utazni. A kis örökmozgót az autóban is nehéz lekötni, a vonaton utastársainkra is tekintettel kell lennünk, nem is beszélve arról, hogy körös-körül minden rettentően piszkos. Nagyobb előkészület nélkül legfeljebb egyórás utazás képzelhető el. Bár drágább, igyekezzünk Intercity járattal vagy legalább első osztályon utazni. Indulás előtt érdeklődjünk a kalauztól, van-e kisgyerekkel utazók számára fenntartott kocsi, ez a legtöbb szerelvénynél a mozdony utáni első kocsi. Ha lehetséges, tervezzük az utazást a kisgyerek megszokott alvásidejére, így legalább egy ideig nyugalom lesz. Természetesen éppen ellenkezőleg kell cselekednünk, ha a kicsi csak a saját ágyában, csöndben tud elaludni. A menetjegyet előre szerezzük be, ne hagyjuk az utazás előtti negyedórára. Külön hátizsákba vagy kézitáskába készítsük össze a szükséges holmikat: étel, ital, ruhanemű, játék. A megszokott ennivalón felül most kivételesen egy kis rágcsálnivalót is adhatunk, de ne csokit, cukorkát. Az édes innivaló csak fokozza a szomjúságot, ezért vizet, édesítetlen gyümölcsteát vigyünk magunkkal. Gondoljunk arra, hogy a vonaton esetleg túl meleg lesz, rétegesen öltöztessük a kicsit, de előfordulhat, hogy hideg, huzatos fülkébe kerülünk, kissapkára, kardigánra is szükség lehet. Pelenka, hányás esetére nejlonzacskó, törlőkendő, kis nedves és száraz törülköző, kis üveg víz legyen kezünk ügyében. Ajánlatos levenni a kisgyerek lábbelijét, elkerülhetetlen, hogy az izgő-mozgó apróság ölünkben mászkálva össze ne piszkolja saját vagy utastársaink ruháját. Képeskönyv-nézegetéssel, ujjbábozással, lovagoltatással, mondókákkal múlathatjuk az időt. Ha türelmetlenkedni kezd, álljunk fel, és sétáljunk vele a folyosón, nézzünk ki az ablakon.

Útközben is kényelmesen

A hosszú autóutat számos hasznos felszereléssel tehetjük kényelmesebbé. A gyerekülésből lelógó láb zsibbadását megakadályozhatjuk a gyerekülés alól induló és az első ülés háttámlájára akasztható lábtartóval, amely vízszintes helyzetben tartja, alátámasztja a lábat. Házilag is elkészíthetjük egy téglalap alakú, erős szövésű, élénk színű vászonból. Négy sarkára varrjunk gumiszalagot, ezzel rögzítjük az első ülés támlájához, illetve a gyerekülés aljához. Praktikus az első ülés háttámlájára akasztható zsebes játéktartó: sok apróság, nézegetnivaló, játék, törlőkendő belefér, és mindig kéznél van. Egyes gyerekülésekhez kapható játéktálca, ez firkálgatásra, autótologatásra, kártyázásra éppen megfelel. Az ülésre húzzunk frottír nyári huzatot, így kevésbé izzad bele a kis lurkó. Elengedhetetlen a napvédelem is. Oldalról, illetve hátulról árnyékoljuk a kisgyerek fejét az ablakra tapasztható fekete fényvédőkkel. Tartsunk az utastérben könnyű takarót, mert jól működő hűtés mellett fázhat a nyári öltözékben alvó kisgyerek. Kezünkkel ellenőrizzük a befúvónyílásokból áramló levegő irányát, hogy ne közvetlenül a testet érje a hideg. Ha az ülés fejvédelme nem elég nagy, nyakpárnával támasszuk alá a lecsukló kis fejet.

Forrás: Kismama magazin