Bazsalikomos zöldbabkrémleves parmezán sajttal
Hozzávalók
2 deka vaj
három gerezd fokhagyma
50 deka zöld hüvelyű bab
1 liter zöldségalaplé
10 deka parmezán sajt
egy evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz: egy-egy evőkanál natúr joghurt, kevés extra parmezán és egy-két rúd grissini
A vajat lábasban megolvasztom, közben felforralok egy liter vizet a leveskockának. A fokhagymát belereszelem a vajba, alacsony lángon megdinsztelem. Mehet bele a zöldbab, amit alaposan összeforgatok a fokhagymás vajjal. Pár percig párolom, ezalatt a forró vízben feloldom a leveskockákat (többnyire fél liter vízhez egy darab szükséges, tehát jelen esetben kettő). A babot felöntöm az alaplével, és mintegy tíz percig közepes lángon főzöm, vagy amíg meg nem puhul, de a színét még nem veszti el teljesen. Ha már puha a bab, leveszem a tűzről a lábast, a levest botmixerrel pürésítem, majd belereszelem a parmezánt, hozzáadom a bazsalikomot, ízlés szerint sózom, borsozom. Tálalhatom frissen, forrón kevés joghurttal, extra reszelt parmezánnal és grissinivel, vagy órákkal később ugyanilyen kísérőkkel jéghidegen.
A baba ételéhez: Egy marék zöldbabot krumplival, pici fokhagymával, egy levél bazsalikommal pár perc alatt megpárolok gőz fölött. A párolóléből két evőkanállal teszek a zöldséghez, majd pürésítem, végül pici sajtot keverek hozzá. 8 hónapos kortól adható.További recepteket itt találsz.