Kisgyerek

Böngészőkönyvet minden kisgyereknek!

A böngészőkönyvek ideálisak a legkisebbek számára: keménylaposak, 12-16 oldalasak, összefüggő szöveg nincs bennük, cserébe rengeteg színes kép kalauzolja a csemetéket keresztül-kasul a világon.

Könyvet olvasni jó! Ez tagadhatatlan tény. A színes, képes könyvek pedig már a legkisebbek érdeklődését is felkeltik – kiét így, kiét úgy. Van, aki képes már egész kicsi korától vigyázni a könyvekre, és van, aki falja őket, szó szerint.

Öt gyerek mellett – álszerénység nélkül állíthatom – van némi tapasztalatom a gyerekek könyvolvasási szokásait illetően. Nagyfiú és Négyes az óvatosan lapozó, minden oldalt figyelmesen átböngésző gyerekek táborába tartozott, a többiek – nos, ők inkább a felületes olvasók közösségét erősítették 3 éves koruk előtt és az általam elfogadhatónál gyakrabban emelték ki a lapokat a helyükről – értsd: erőszakkal kitépték -, mert az épp valami oknál fogva nem tetszett nekik, vagy épp ellenkezőleg, túlságosan is beleszerettek a képen látottakba és szerették volna magukkal vinni örök emlékbe, mondjuk a játszószőnyeg másik sarkáig.

A kétéves Legkisebb mostanában kapott rá a könyvekre. Már korábban is tett kísérleteket a megismerésükre: félóránként rámolta le a hálószobánkban lévő polcokról az olvasnivalókat, de ez még nem volt az igazi közeledés. Pár hete vettem észre, hogy egyre gyakrabban mutogat a Középsővel közös szobájukban lévő könyvek felé és magyaráz valamit kusza babanyelven, élénken gesztikulálva.

Gondolkodtam, hogy mit is adhatnék a kezébe, ami nem szenved maradandó károkat az első percekben (mert sajnos hamar rá kellett jönnünk a hálószobai attrakciókból, hogy ő is a tépkedős műfaj rajongója), de kielégíti mérhetetlen kíváncsiságát. Böngésztem a polcokat, aztán eszembe jutott: a böngésző sorozat! Az első példányokat még Nagyfiú kapta, de minden gyerekünk élvezettel forgatta őket, sőt mint kiderült, ez az érzés máig nem múlt el, alig bírtam lebeszélni a nagyokat, hogy ne kapkodják már ki Legkisebb kezéből a könyveket.

A böngészőkönyvek idálisak kisgyerekek számára: keménylaposak, 12-16 oldalasak, összefüggő szöveg nincs bennük (esetleg egy-két felirat vagy vicces mondat jó nagy betűkkel), cserébe rengeteg színes kép kalauzolja a csemetéket keresztül-kasul a világon. Vannak kis- és nagyalakúak is, forgathatóak, a témájuk pedig igen változatos: játszótér, mesevilág, erdő-mező, évszakok, város, közlekedés…

Ezek a könyvek kiválóan alkalmasak a gyerekek fejlesztésére, különböző játékokat találhatunk ki hozzájuk.

Játék ötletek böngészőkönyvekhez

  • keressünk azonos színű tárgyakat/járműveket
  • mutassunk rá az állatokra, járművekre, utánozzuk a hangjukat
  • keressünk ellentétpárokat (kutya-macska, gyerek-felnőtt, kicsi-nagy)
  • gyakorolhatjuk a jobbra/balra irányokat (ki hova néz, melyik jármű merre megy stb.)

A szerző további írásai: a Kicsi a rakás blogban és a Család az ötödiken blogban, és a Facebookon