Kisgyerek

Ebben a középiskolában nem osztannak többé bizonyítványt, hogy ne stresszeljék a gyerekeket

Hogy ne rójanak túl nagy lelki terhet a gimisekre, az egyik milánói gimnáziumban kísérleti jelleggel eltörlik a bizonyítványosztást.
2023. Október 11.
Iskolai bizonyítvány

Az észak-olasz nagyváros egyik legrégebbi középiskolájában döntöttek úgy, hogy változtatnak az eddig alkalmazott értékelésen, és búcsút intenek a bizonyítványoknak.

A pedagógusok célja, hogy a gyerekek ezentúl ne a jó jegyekért tanuljanak, hanem kíváncsiságból és azért, hogy a későbbiekben jobban boldoguljanak.

A szülők továbbra is tudni fogják, hogy tanul a gyerekük

A tanári kar csaknem teljes egyetértéssel mondott igent az új rendszer bevezetésére, mindössze két pedagógus szavazott nemmel, amikor az igazgató kikérte a véleményüket.

A szülők bizonyítvány nélkül sem maradnak tájékozatlanok a gyerekük teljesítményét illetően: bizonyítványírás helyett megduplázták a fogadóórák számát, vagyis a korábbi háromhavi találkozás helyett most másfél havonta ülnek le átbeszélni, hogy haladnak a diákok a tanulmányaikkal.

Olaszországban nem ez az egyetlen intézmény, ahol nincs többé osztályozás és bizonyítvány, az eredményekről azonban egyelőre nincs átfogó kép, hiszen a kezdeményezés meglehetősen gyerekcipőben jár – kiötlői viszont nagy reményeket fűznek hozzá.

Nyitókép: Fotocentrál.hu – Nagy Zoltán, Forrás: Via