Kisgyerek

Együtt raklettezik a család

Amikor ünnep van, jól esik órákig elücsörögni az ebéd vagy a vacsora mellett. A családi sajtsütés remek alkalom erre, s óriási előnye, hogy az étel ott az asztal közepén, evés közben készül.
2011. December 09.

A raclette eredetileg svájci nemzeti eledel, amely roppant egyszerűen készült: a főtt krumplidarabokra serpenyőben olvadósra sütött, maradék sajtdarabkákat csusszantottak rá. Amilyen egyszerű, olyan finom! Nem csoda, hogy napjainkra komoly , körülbelül két órás társasági, családi szertartássá nőtte ki magát a rakletezés, amelyhez külön gép, eszközök, és finomabbnál finomabb sajtok dukálnak. Persze semmi akadálya, hogy az őseredeti recept szerint, serpenyős sajttal, krumplival készítsük el percek alatt a gyors vacsorát, ám ha különleges élményre, meghitt beszélgetésre, és nem gyorsan legyűrt ebédre vágyunk, hanem kissé ráérősebbre, háziasszony-kímélőbbre vesszük a formát, a raklett ideális választás! A gyerekek különösen szeretik, ha lassan, apró falatonként lehet enni. Élvezik a sajtsütést, a millió apró edényként a kézzel is ehető finomságokkal, érdeklődve figyelik, hogyan sül a grillezőlapon a sok ráadás: haldarabka, csirkemellfilé, zöldségkarikák. Az biztos, hogy jó nagy asztal kell hozzá, de ne ijedjünk meg a sok tálka miatti káosztól! Nincs is jobb egy jó kis karácsonyi családi raklettezésnél!

Így szokták csinálni

1. Főzzünk vagy süssünk meg előre héjában személyenként két-három krumplit. Gyerekeknek egy is elég. Úgy időzítsük, hogy az étkezés idejére még forró legyen. Helyezzük el a krumplikat például bundás kosárban!

2. Készítsünk elő sok kicsi tálkát, ezekbe rakosgathatjuk a legkülönfélébb kiegészítőket, salátákat.

3. Szeleteljük fel, és rakjuk tálra fajtánként kupacolva a sajtokat.

4. Készítsük elő a sajtsütő grillezőlapján süthető ételeket: cukkini, koktélparadicsom, paprika, hajszálvékony bepácolt hússzeletek, hal, rák.

5. Tegyünk az asztalra néhány üres tálkát a krumplihéjaknak.

6. Melegítsük elő a raklettsütőt tíz perccel a sütés megkezdése előtt. Mutassuk meg a kicsiknek, melyek a forró részek, hova nem szabad nyúlni.

7. A saját tányérján mindenki előkészíti és feldarabolja a krumplit, választ mellé savanyúságot, zöldséget, salátát. A terítékhez személyenként egy falapátka és evőeszköz is tartozik.

8. Mindenki a saját kis serpenyőjében süt egyszerre egy szelet sajtot, esetleg gyümölccsel, fűszerekkel megszórva. Addig kell sütni, amíg folyósra olvad, majd a fa lapátkával a krumplidarabkákra csúsztatjuk.

9. Közben a raklettgrill felső lapján is sütögetheti mindenki a maga pecsenyéjét.

Milyen eszközök kellenek hozzá?

A puha, érett sajtokat éles, széles pengéjű késsel szeletelhetjük fel legkönnyebben. A keményebb fajtákhoz ideális a sajtvágó. A kis tíz centis falapátkákkal kotorhajtuk ki a pici serpenyőnkből a sült sajtot, és ezek segítségével forgathatjuk az egyéb sütnivalókat a grillező lapon. Raklettgrillt 8.000-15.000 Ft közötti összegért szerezhetünk be. Legelterjedtebb a hatszemélyes, vagyis hatlapátos változat. Ha a grillezőlap teflonbevonatú, ügyeljünk rá, nehogy megsérüljön a bevonat. Kőgrilles változatban is kapható, ennek átmelegedésére hosszabb időt kell szánni.

A lényeg: a SAJT

Ömlesztett sajtok kivételével voltaképpen bármilyen sajtot süthetünk a kicsi lapátokban. Érdemes is minél többfélét kipróbálni, hogy ráakadjunk a kedvencekre. Az eredeti svájci raklettsajtokhoz leginkább a következő, itthon is kapható sajtfajták hasonlítanak:

Szekszárdi csemegesajt

Quargel sajt

Ilimici sajt

Lajta sajt

A gyerekek nem mindig rajonganak ezekért az aromás, egyesek szerint büdös sajtokért, ezért az ő kedvükért néhány szelet emmentálit vagy mozzarellát is tegyünk a tálra.

Próbálkozhatunk juhtúró, márványsajt és különféle kecskesajtok sütésével is, de ezek nem olvadnak olyan szépen, egybefüggően, inkább egy-egy falatnyit érdemes megkóstolni belőlük. (Tejterméket általában egyéves kortól adhatunk.)

Kiegészítők

– Semmiképp se feledkezzünk el a savanyúságokról. Érdemes többfélét is beszerezni, pici csemegeuborkát, gyöngyhagymát, savanyított karfiolt, zellert, céklát.

– Bármilyen friss idénysalátát kínálhatunk a rakletthez. – A következő kötelező hozzávaló a gyümölcstál. Az aromás, karakteres ízű sajtokhoz csodálatosan illik a gyümölcsök édes, lágy, savanykás íze. Válogatásunkban ezúttal alma, mandarin, szilvakompót, barackkompót és aszalt szilva szerepel. Külön csuprocskában szőlőszemeket is kínálhatunk.

– Különösen a kicsik rajonganak a puha zöldségekért, például az apró répácskákért. Zöldbabbal, spárgával, kelbimbóval, hároméves kor felett gombával is próbálkozhatunk.

– Mindenki kedvence a kukorica, morzsolt és „bébi” állapotban.

Fűszerek

A kicsik sajtjára legfeljebb egy kis őrölt fahéjat szórjunk, de általában jobban szeretik fűszerezés nélkül. A nagyobbaknak és a felnőtteknek kínálhatunk különböző őrölt bors keverékeket, úgy a legfinomabb, ha frissel őrölve szórhatjuk a sajtra és a krumplira. A grillezett zöldségek és húsok alapfűszere a kakukkfű és a rozmaring.

További recepetek és támpontok a raklettezéshez a Kismama babakonyhájában!

Forrás: Kismama magazin