Kisgyerek

Eljött az alfa-feleségek kora?

Úgy tűnik, kialakulóban egy újfajta "feleségtípus", akinek már nincs szüksége többé a férje anyagi támogatására.
2018. Február 17.
Egyre több nő van vezető pozícióban, jól fizető állásban

Kezdjük elsőként a kenyérkereső definíciójával: az a valaki, akinek a keresete az elsődleges anyagi forrás, mellyel az egész család anyagi biztonságát képes megteremteni. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő családok több mint 50%-ában a nő a kenyérkereső.

A szociális normák az utóbbi időben igencsak megváltoztak, és megjelent az ún. alfa-feleség fogalma. Ez a változás persze nem egyik napról a másikra történt, az elmúlt 20 évben ment végbe, a szociológusok azonban csak most kezdték el tanulmányozni. Régen egyértelműen a férfiak fizetése volt a családok jövedelmének elsődleges forrása. Ennek oka a hagyományos férfi-női szerepekben keresendő, miszerint a férfiak a kenyérkeresők, a nők pedig az otthon megteremtői voltak. A régebbi generációkban a férfiakba szinte belekódolták, hogy ha a feleségüknek több pénze van, attól kényelmetlenül kell érezniük magukat. Az egójuk és férfiasságuk szenvedett csorbát. (Hozzátesszük, hogy ha ilyen anyagi különbség elő is fordult, az többnyire örökségből származott.) Azt a néhány független, sikeres nőt pedig, akik más okokból valóban ebbe a kategóriába estek, rejtélyesnek, különcnek titulálták. A tanulással és karrierrel kapcsolatos tervek megvalósítása egyértelműen a férfiak kiváltsága volt, ami nyilvánvalóan oda vezetett, hogy ők lettek a család kenyérkeresői is.

A férfiak megkönnyebbültek

A 20. század azonban ebben is fordulatot hozott: a nők lehetőséget kaptak, hogy szakmailag is fejlődjenek, tanuljanak, így olyan területeken is feltűntek, ahol eddig abszolút férfidominancia volt. A gyengébbik nem keresőképessége drámaian megnőtt, ez azonban egyfajta felelősséget is magával vonzott. Sok férfi ma már azt érzi fair-nek, ha a nő is legalább annyit keres, mint ő, sőt akár többet is, a férfias ego és önérzetesség pedig szinte teljesen eltűnőben van. Egy Kalifornia államban végzett tanulmányból kiderült, hogy az egykor erősebbik nem tulajdonképpen megkönnyebbült, hogy már nem az ő egyedüli feladata eltartani a családot, és nem neki kell meghoznia a legfontosabb döntéseket sem.

Statisztikák szerint 3-ból 1 nő, aki évi több mint 100 ezer dollárt (vagyis átszámítva közel 25 millió forintot keres) olyan férjjel él együtt, aki nála kevesebb pénzt hoz haza. Régen egy pasi, ha jól keresett, “jó fogásnak” számított, a nő pedig, aki egy ilyen férfihez ment hozzá, úgy ítéltetett meg, hogy a lehető legjobban döntött. A trend most úgy tűnik, épp ennek az ellenkezője: a jól kereső nők számítanak jó partinak a férfiak szemében.

Catherine Bartlett amerikai szociológus szerint a “trófeafeleségek” korát lassan felváltja az “alfa-feleségek” kora.

“A trófea feleséget a fiatalságáért, szépségért és a testéért szerették. Önálló keresete nem volt, és nem éppen a szellemi képességeiről volt híres. Ezzel szemben az alfa-feleség vonzereje az intelligenciájában és pénzkereseti képességében rejlik. Az alfa-nő eszes és független. Ad magára, de a külsőségek másodlagosak számára” – mondja a szakember.

Mivel a család eltartásának terhe már nem csak a férfiak vállát nyomja, ez számos nőnek bizony problémát okoz. Vannak ugyanis olyan hölgyek, akik nem vágynak a kenyérkereső szerepre. Ez pedig nem egy családban konfliktushoz vezethet. Mivel a nő és a férfi egyformán tanult és képzett, a nők részéről is jogos az az igény, hogy a férfi is dolgozzon teljes állásban.

Azzal, hogy ma már a nők is képesek saját maguknak megteremteni egy biztos egzisztenciát, a férfiak elképzelése is megváltozott a munkáról. Csak azért dolgozni, hogy “előbbre jussanak? már nem feltétlenül kielégítő a számukra, ennél fontosabbnak tartják, hogy szeressék a munkájukat. Ezzel szemben az alfa-nők életében, habár lényegesnek tartják ez utóbbit, a ranglétrán való előrejutás prioritást élvez.

Mindenkinek bele kell tenni a közösbe

A trendek változása elkerülhetetlen. Valószínűleg a nemek szerepének ilyesfajta átalakulása arra készteti a párokat, hogy újragondolják mind anyagi, mind egyéni céljaikat. A biztos és jó jövedelem vitathatatlanul önbizalmat és függetlenséget ad, teljesen mindegy, hogy nőről vagy férfiról van szó – és ezt nem bűn élvezni. Azonban fontos, hogy mindkét fél vagy anyagilag, vagy más produktív módon hozzájáruljon a család életéhez, hogy a dolog hosszú távon is működőképes legyen.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: