Kisgyerek

Ez a szakmai állásfoglalás a gyerekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban

Mivel a 3. hullámban sokkal több a beteg gyerek, ezért a vírus megfékezése érdekében fontos, hogy a gyerekek körében is minden gyanús esetben történjen teszt - hívja fel a figyelmet a hazai gyermekgyógyászok szakmai szervezete.
2021. Március 08.

A koronavírus-járvány harmadik hullámban jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk – hívják fel a gyermekgyógyászok a hétfőn kiadott közös állásfoglalásban. 

Tévhit, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat. Valójában a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem. Ha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus fertőzés lehetősége, akkor a tesztet el kell végezni. A gyermekek pozitív teszteredménye nem feltétlenül jár azonnali terápiás következményekkel, a fertőzött gyermekek beazonosítása, szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabb képet kapjanak az illetékesek a COVID-19-fertőzés gyermekkori sajátosságairól, és a gyermekek közötti fertőzés terjedésének dinamikájáról.

A kisgyermekek körében az új típusú koronavírus fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár, vagy akár tünetmentes is maradhat, azonban a pozitív teszteredményt követően a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése a járvány terjedésének fontos gátja lehet. A jó közérzetű, enyhébb légúti tüneteket mutató, lényegében panaszmentes kisgyermek 10 napos elkülönítéséhez, karanténba helyezéséhez, ezzel a szülők munkából történő kimaradásához a szülők együttműködését sokszor nehéz tesztelés nélkül elérni. Abban az esetben azonban, ha ilyenkor a tesztelés elmarad, előfordulhat, hogy egy gyermek és családja csupán a klinikai tünetek alapján akár két-három hetente karanténba kényszerül.

A gyermekek tesztelése az egyes utóbetegségek felismerése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A sokszervi gyulladás egy újonnan leírt betegség, amelynek tünettanát még csak most ismerjük meg. Sokféle egyéb kórképet is utánozhat, ha azonban tudjuk, hogy a gyermek tesztje 3-6 héttel korábban pozitív volt, a beteg hamarabb eljuthat a megfelelő központba, ahol eredményes kezelése időben megkezdődhet.   

A teszt eredménye az alapellátó gyermekorvosok számára meghatározza a beteggel és környezetével kapcsolatos alábbi járványügyi döntéseket:

  1. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, el kell végezni a kontaktkutatást, szükséges lehet bölcsődei, óvodai, iskolai csoportok egységes karanténba helyezése is.
  2. Ha a gyermek állapota romlik, és kórházi kezelésre van szüksége, akkor célzottan a regionális COVID osztályra tudják irányítani.
  3. Ma már egyértelmű, hogy a COVID-19-fertőzésnek rövid és hosszú távú szövődményei egyaránt lehetnek (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizom gyulladás), amelyek korai felismeréshez elengedhetetlenül fontos annak ismerete, hogy a beteg átesett-e korábban koronavírus fertőzésen.
  4. A COVID-fertőzésen átesett gyermeknél szabadidősporthoz, iskolai testneveléshez való visszatérésnek szigorú szabályai vannak. Ezért a lehetséges késői károsodások elkerülése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a gyermeknek megelőzően hagyományos influenzája, vagy koronavírus-fertőzése zajlott.
  5. Ha ismert, hogy betegünk COVID-tesztje pozitív volt, akkor amennyiben családtagjainál vagy közvetlen környezetében koronavírus-fertőzésre is jellemző tüneteket észlelnek, a további járványügyi intézkedések ennek megfelelően gyorsabban történhetnek meg.

Sajnos nem igaz, hogy a gyermekeket nem érinti a koronavírus-járvány, mint ahogy az sem helytálló, hogy gyermekkorban a fertőzés törvényszerűen enyhe lefolyással jár. A gyermekkori koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos teendők, a szűrés, a tesztelés szükségességének megítélése egyedi mérlegelést igényel, ez elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladata. 

A magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalását kiadta:

Dr. Altorjai Péter, alapellátási főtitkárhelyettes

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Dr. Erlaky Hajna, elnök

Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága

Dr. Havasi Katalin, elnök

Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Dr. Kovács Ákos, elnök

Magyar Gyermekorvosok Társasága Házi Gyermekorvosi Szekció

Dr. Kovács Tamás, tagozatvezető

Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozata

Prof. Dr. Mészner Zsófia, főigazgató

Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet Alapellátási Igazgatóság

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága