Kisgyerek

Felfüggesztettek egy óvodaigazgató munkaviszonyát „fura nevelési módszerei” miatt

Az önkormányzat belső vizsgálatot indított, miután több szülő is panaszt tett egy Fejér megyei óvoda igazgatónőjével szemben.
2024. Március 13.
óvoda
Kép: Getty Images

Több óvodás korú gyerek szülei is felkeresték egy Fejér megyei település polgármesterét és jegyzőjét, hogy panaszt tegyenek az egyik óvoda igazgatónőjével szemben, írja a Hvg.hu. A bejelentések miatt az önkormányzat felfüggesztette az intézményvezetőt és belső vizsgálatot rendelt el, amelynek lebonyolítását a tervek szerint a héten kezdi meg az erre felállított, öt fős bizottság. “Ennek eredményétől függően döntünk majd az elbocsátás, esetleges feljelentés mellett, addig természetesen az igazgató asszonyt is megilleti az ártatlanság vélelme, de a vizsgálat lezárultáig nem dolgozik” – mondta a lapnak a település jegyzője. 

A Hvg úgy tudja, több probléma is volt a pedagógussal, a jelenlegi helyzetet pedig egy állítólagos bántalmazási ügy robbantotta ki. Állítólag az igazgató gyakran “beráncigálja az irodájába” azokat a gyerekeket, akikkel megítélése szerint probléma van, egy kisfiúval pedig többször is megtette ezt. A lap úgy tudja, az egyik ilyen esetről hangfelvétel is készült, majd a felvétel birtokában fordultak az önkormányzathoz, ezúttal ugyanis “nem egyszerű megrángatásról” volt szó.  

A jegyző annyit mondott, neki is emlegettek a szülők hangfelvételeket, de állítása szerint a hivatal munkatársainak ezeket egyelőre nem adtak át, így tartalmukról sem tudott nyilatkozni. Szerinte azonban elhamarkodott lenne bántalmazásról beszélni, egyelőre annyit mondott a Hvg.hu-nak, hogy “fura visszaélésekről” hallottak, majd pontosított, hogy úgy érti, a “nevelési módszerekben vannak különbségek”. Részleteket nem árult el, példaként azt hozta fel, hogy “egy síró gyereket valaki megnyugtat,  más meg erősebb eszközökhöz nyúl. Ennek súlyát és mikéntjét még vizsgáljuk”. 

A lap úgy értesült, hogy az igazgatóval évek óta problémák voltak, mérgező környezetet alakított ki az óvodában, ami miatt több pedagógus is felmondott már.