Kisgyerek

Füllentett a kisgyereked? Így reagáld le

Ahelyett, hogy jól leteremtenéd, először igyekezz megérteni, miért nem mondott igazat, hogy jobban tudd kezelni a helyzetet.
2023. November 08.
kislány kacsint, kinyújtja a nyelvét, vidám, erdőben
Fotó: Getty Images

A hazugság rossz dolog, és ezt valóban minden gyerekkel meg kell értetni. De egy kicsi gyerek füllentése arról, hogy megette-e az asztalon hagyott csokit, hazugságnak számít? Ha nem, akkor minek? És miért csinálja? Mit kell tenni ellene? Mindezekre a kérdésekre együtt érző és szelíd válaszokat, tanácsokat ad a Nurturedfirst szakértője. Aki így kezdi Intagram-bejegyzését:

„Füllentett a gyereked. Mi lesz most? Először is, gratulálj magadnak. A gyerek egy fontos fejlődési mérföldkőhöz érkezett.

Miért füllent?

Arra, amit a kicsi gyerekek csinálnak, nem igazán a hazugság kifejezést használjuk – a legtöbben. Azért vannak sokan olyanok is, akik már egy kis „ferdítést” is zokon vesznek, és igyekeznek minél hamarabb belesulykolni a gyerekbe, hogy hazudni csúnya dolog. Pedig a gyerekkori kis hazugságokat, füllentéseket nem kell tragédiának venni. Sokkal hatékonyabb lehetsz mindezek kezelésében, ha azonnali büntetés vagy hosszas leckéztetés helyett megpróbálod megérteni, miért nem mond igazat a kisgyereked, és ennek megfelelően reagálsz. A szakértő szerint gyakran az alábbi ok állhat a füllentés hátterében (fontos, hogy most kicsi gyerekekről, kisóvodás korúakról beszélünk, nem kiskamaszokról vagy kamaszokról).

A kontroll érzését keresi

„Anya azt mondta, kaphatok ebéd előtt csokit” – miközben nyilván nem hangzott el ilyesmi. A szakértő szerint a gyerek akkor használhatja a füllentést (hazugságot) eszközként, amikor úgy érzi, nincs befolyása a körülötte, vele történő eseményekre, erőtlennek, eszköztelennek érzi magát ahhoz, hogy megvalósítsa az akaratát. És egy ilyen helyzetben „könnyű” füllentéssel alakítani úgy a dolgokat, hogy szeretné.

mérges anyuka piszkos pólós kisgyerekkel

Fotó: Getty Images

Mi a megoldás?

Vizsgáld meg kicsit a helyzetet, és ha erre gyanakszol, a következőket érdemes tenned:

 • Engedd, hogy öt percig ő legyen a főnök, ő döntse el, mi történik
 • Engedj neki választást olyan dolgokban, amikben ez megoldható: mit kér vacsorára, melyik pólót akarja felvenni, melyik játszótérre menjetek
 • Játszhattok „Simon mondja”-játékot (és Simon helyett szerepelhet benne bárki). Legyen ő az irányító: mondja meg, mit kell a többieknek csinálni, de csak akkor hajtsátok végre az utasítást, ha előtt elhangzik, hogy „Simon mondja”
 • Mindezzel elérheted, hogy úgy érezze, az ő kezében is van némi irányítás, ne érezze elveszettnek magát. Lássa, hogy az ő vélménye is számít.

Próbáld megérteni

Persze ezen kívül rengeteg lehetséges oka van még, amiért kicsúszhat a kisgyerek száján a füllentés. Például az alábbiak:

 • Még nem érti pontosan, mi az a hazugság vagy füllentés
 • Még nem tudja teljesen megkülönböztetni a valóságot a fantáziától, ezért a hazugság valójában igaznak tűnik számára
 • A vágyát, kívánságát tényként mondja el – ami nekünk hazugságnak számít, neki azonban nem
 • Nem akar bajba kerülni, és ezért mindent megtesz ami csak eszébe jut
 • Ezzel igyekszik elkerülni a büntetést vagy fél a szülő szeretetének elvesztésétől
 • Le akar nyűgözni valakit

Szakértők szerint mindez a teljesen normális fejlődési folyamat része, nem kell rögtön hazudós gyereket vizionálni, ha a kicsi gyerek száját elhagyja egy-két füllentés. A gyerekek 3-4 éves korukban kezdik megtanulni, hogy a többiek nem „hallják” azt, amit ők gondolnak, és a „történetmesélés” ennek egyfajta tesztelgetése. Próbálgatják, mi történik, ha elmesélik a kigondolt dolgokat, elhiszik-e mások azt, amit kitaláltak és állítanak. Nagyon fontos, hogy ezekre ne haraggal, dühösen, büntetéssel reagáljatok, az feleslegesen szorongást, félelmet kelt a gyerekben. Tudatosítsd, hogy ez egy normális dolog, fejlődési lépcső, amin könnyen át lehet lendülni, ha higgadtan, természetesen, sok magyarázattal és beszélgetéssel igyekeztek kezelni.

Ezt mondd neki

Az alábbi dolgok segíthetnek még, hogy kezelni tudd a füllentős helyzeteket

 • Magyarázd el neki, miért fontos, hogy igazat mondjunk – úgy, hogy ő is könnyen megértse
 • Mondd el, hogy elmondhatja neked az igazat, nem akadsz ki
 • Mesélj neki arról, hogy hibázni természetes dolog. Ezzel megalapozhatod azt, hogy ne féljen őszintének lenni veled
 • Beszélgessetek az igazság és fantázia közötti különbségről
 • Mesélj neki a vágyakról és kívánságokról – és arról, hogy ha ezeket tényként, megvalósult dologként közli, az hazugságnak számít
 • Ne büntesd a füllentést, hanem segíts neki, hogy legközelebb jobban kezelhesse a helyzetet
 • Hangsúlyozd, hogy a családotokban az őszinteség fontos és értékes dolog

Forrás: Nurturedfirst/Instagram, Pregnancybabybirth.org.au