Kisgyerek

Gyermeknap a kórházban

Kint mindenkit programokra visznek, ajándékot kap május utolsó vasárnapján, ám aki kórházban van, annak csak a szokásos napi rutin marad. Hacsak jótékony szervezetek nem rendeznek gyermeknapot úgy, mint most a Heim Pál és Madarász utcai Gyermekkórházban.
2011. Május 26.

Petra 4 éves, és rákos betegséggel kezelik a Madarász utcai Gyermekkórházban. Édesanyja azt mondta, hogy ne hívják ki a bűvész elé, mert hisztizni fog – ám Petrát teljesen lenyűgözték a mutatványok, magától ment ki és lelkesen segített a varázslásban.Ha kellett, akkor „ráfújt” a kendőre, varázskötélre, egy „varázsmozdulattal” színeket adott egy kifestőkönyv képeire, és még a bűvészkellékeket is tesztelte. Elismerően nyugtázta, hogy nem tudja szétfeszíteni a zárt fémkarikát, amibe a bűvész viszont egyetlen mozdulattal tucatnyi másik karikát tudott befűzni – a gyerekek legnagyobb elképedésére. Igazi játszóházi hangulat uralkodott tehát a Madarász utcai Kórház játszószobájában, ahová a Gyermekrák Alapítvány szervezett gyermeknapot a hematológiai osztály kezeltjei számára.Az alapítvány munkatársai hatalmas csomagokkal érkeztek, és a 15 ágyas hematológiai osztály fekvőbetegei, illetve ambuláns betegei kaptak ajándékokat: könyveket, életkoruknak megfelelő fiús és lányos játékokat, logikai és társas játékokat, illetve több kiló gyümölcsöt.

Az alapítvány olyan sok epret, szőlőt, ananászt, barackot, banánt, narancsot kapott a támogatójától, a MÓ-TA Kft-től, hogy az ügyfélfogadás két napján az irodába érkezőket is megpakolt szatyorral a kezükben engedték haza. Volt olyan gyerek, aki most először tud majd ananászt kóstolni, mert a szülőknek nem telt ilyen gyümölcsre. A gyermeknap hetén az irodába érkező családok könyvekből, játékokból is választhattak. Nagy sikere volt a Bonbonetti Choco Kft. által felajánlott 100 tábla TIBI csokoládénak is, abból minden gyerek kért, és persze kapott. Délután a Heim Pál Gyermekkórház udvarán folytatódott a gyermeknapi mulatság. A Gyermekrák Alapítvány magával hozta Fábián Évát, a Neoton Família volt énekesnőjét, aki nemcsak elkápráztatta a gyermekkórház udvarán lévő kis betegeket, hanem táncra is perdült vele mindenki, aki járóképes volt. A Katáng együttes koncertjén pedig bekapcsolódtak az éneklésbe a gyerekek, és együtt kergették el a dalban szereplő sárkányt, hogy a királyfi megmenthesse a királylányt – akit az egyik kis beteg játszott el.

Rendkívül látványos volt a Soroksári Kutyaiskola bemutatója: legalább háromnegyed órán át produkálták magukat az iskola növendékei, ugrottak, futottak, tárgyakat kerestek – a gyerekek nem győzték csodálni az állatok engedelmességét. Érkezett két rally autó: a különleges, átalakított Ladákba be is lehetett ülni.Volt az udvaron kézműveskedés, nagy siker volt az arcfestés, a Fehérkereszt Állatvédő Liga jóvoltából pedig nemcsak kutyát, hanem héját és baglyot is lehetett simogatni

. A gyermeknap egyik különlegessége az volt, hogy a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének két jó magaviseletű rabja is jelen volt, és átadta azokat az ajándékokat, amelyeket az elítéltek készítettek a gyermekkórházban kezeltek számára. Cérnából, aprólékos munkával készültek a hatalmas képek, melyet mesehősöket ábrázoltak. Az egyik képet a Gyermekrák Alapítványnak ajándékozták a rabok, akiknek ez a foglalkozás egyben terápia is: ugyanis ez a kreatív munka türelemre tanítja őket.

Majdnem öt óra volt, mire az utolsó gyerek is elhagyta az udvart, kezében gyümölccsel, játékkal, az élményektől elfáradva pedig valószínűleg mindannyian gyorsan elaludtak aznap este.