Kisgyerek

Háromdimenziós film? Hatéves kor alatt inkább ne!

Furcsa módon nem a szemészorvosok voltak azok, akik elsőként riadót fújtak a háromdimenziós játékok, mozifilmek, tévék láttán, hanem a gyártók. Kérdés, hinnünk kell-e nekik...
2013. Május 07.

Először a Nintendo egyik 3D játékához csatolták a figyelmeztetést: “hatéves kor alatt nem ajánlott”. Azzal indokolták, hogy a kisebb gyerekek szeme még fejlődésben van, és az izmok formálódását nem segíti, ha ilyen, természettől teljesen idegen módon kell használniuk őket.

A figyelmeztetés logikusnak tűnik, hiszen a háromdimenziós dolgok úgy működnek, hogy a két szemre két különböző képet vetítenek, amit az agyban kell összerakni a teljes látvánnyá.

Bár a két szem a hétköznapi életben sem kap tökéletesen egyforma képet a valóságról (sokat számít az a pár centis távolság), a háromdimenziós filmek, játékok esetében ez a két kép sokkal jobban eltér egymástól, mint amit a természetben megszoktunk. Ez az oka annak, hogy sok ember panaszkodik fáradtságra, szédülésre, hányingerre, amikor ilyen filmet néz.

Ezek a tünetek a felnőtteket is megkínozzák, ám a gyerekeknél még erősebben jelentkeznek. Tény, hogy annak idején, amikor az emberek először láttak mozgófilmet, hasonlóan reagáltak rá. Sokan lettek rosszul a vetítőtermekben, hiszen az is teljesen újfajta élmény volt a szemnek és az agynak. Idő kellett ahhoz, hogy megszokjuk.

Manapság, mivel egészen kicsi kortól körbevesznek minket a mozgóképek, ez a tanulási folyamat olyan hamar megtörténik, hogy nem is emlékszünk rá. A háromdimenziós filmek esetében is ez a helyzet: először furcsa, kicsit émelygős érzés, ami azonban hamar elmúlik.

Vannak viszont olyanok, akiknél sokadszorra sem lesz igazi élmény az ilyen mozi, és megmarad a kellemetlen érzés. A szemészek azt állítják, ennek nem a háromdimenziós élmény az oka, hanem a szem rejtett betegsége. Ha a gyerek fejfájásra, homályos látásra panaszkodik, ha nem tud végigülni egy ilyen mozit, mert elfárad közben, akkor ne a mozit hibáztassuk, inkább forduljunk orvoshoz. A fejfájás hátterében gyakran szemizomgyengeség áll. Ha homályos marad számára a képernyő, vagy nem látja térben a filmet, akkor lehet, hogy rossz a gyermek térlátása.

Ezeknek a problémáknak a felfedésében igenis segítséget nyújthat a háromdimenziós mozi, játék, film.

Persze ez nem jelenti azt, hogy bármiféle képernyőbámulás, legyen az két- vagy háromdimenziós, hasznára lenne a szemnek. Tévénézés közben a gyerekek gyakran elfejtenek pislogni, így könnyen kiszárad a szemük, ég, piros lesz, megfájdul, és könnyebben kap el fertőzéseket. A szemizmokat sem edzi, ha mindig ugyanarra a pontra fókuszálnak. Ám a szakemberek azt állítják, a háromdimenziós látvány nem okoz több egészségügyi problémát, mint a hagyományos, kétdimenziós.

Hogy akkor miért riogatnak mégis a gyártók? A szakemberek szerint csak azért, mert senki nem tudja valójában, hogy a 3D-s mozizásnak milyen hosszú távú hatásai vannak vagy lehetnek a szemre nézve, mivel ennek kikísérletezésére se idő, se pénz nincs. Így a cég jogászai úgy vélték, egyszerűbb odarakni egy figyelmeztetést, mint később kifizetni az esetleges perköltséget.

Háromdimenziós film? Hatéves kor alatt inkább ne!

Kapcsolódó cikkeink: